Nem akarnak a gyerekek szakmát tanulni

A szakgimnáziummá átnevezett szakközépiskolák férőhelyeinek csaknem fele üresen marad az ősszel induló tanévben. A szakközépiskolákká avanzsált szakiskolákban még rosszabb a helyzet. Úgy tűnik, a kormány igyekezete, hogy népszerűsítse a szakképzéseket, csekély sikert hozott – írja a Magyar Nemzet.

Továbbra is a gimnáziumi képzés a legnépszerűbb, habár csak az összes jelentkező 35 százalékát vették fel ilyen típusú középiskolába a szeptemberben kezdődő 2016/17-es tanévre.

Ezzel szemben a szakgimnáziumokká átnevezett szakközépiskolák férőhelyeinek majdnem fele, 55 ezerből 24 ezer üresen maradt – írja a csütörtöki Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal (OH) idei középiskolai felvételire vonatkozó adatsora alapján. Ez visszalépés a tavalyi évhez képest

Ezzel a férőhelyek mindössze 56,3 százalékát sikerült betölteni, ami jelentős visszalépés tavaly óta, amikor ez az arány még 62,8 százalék volt. A szakgimnáziumok összesen 1986 tanulmányi területet hirdettek meg idén őszre, ám ezek közül 109 indítását végül vissza kellett vonni.

Ennél is súlyosabb a helyzet a szakközépiskolává átnevezett szakiskoláknál, melyekben a meghirdetett 50 ezer férőhely mindössze 38,8 százalékát sikerült betölteni, ami azt jelenti, hogy 30 900 hely üresen maradt. Igaz, itt enyhébb a visszaesés 2015 óta, mikor is a helyek 40,4 százalékát töltötték fel – írja a lap.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.