Nem akar szakdolgozatot írni? Vásároljon!

Százötven-kétszázezer forintért lehet rendelni az interneten diplomamunkát, szakdolgozatot bármilyen témából. Van, aki szerint ez törvénytelen, van, aki szerint pénzért a szerzői jog is megvásárolható.

Csak tudni kell, pontosan mit akar az ember – magyarázza Krisztián. A szolnoki fiatalember a számítógépe előtt ülve pötyög be a keresőbe néhány kulcsszót, s már sorakoznak is a találatok a képernyőn. Rákattint az elsőre, ahol nem kertelnek, azonnal közlik, miről is van szó. Lehet náluk bármilyen témából diplomamunkát, szakdolgozatot rendelni - erről ír riportot a szoljon.hu munkatársa.

Az Angliában bejegyzett honlap szerint több mint ötszáz szakértővel dolgoznak. Arra is van lehetőség, hogy a megrendelő napi kapcsolatban legyen a szakdolgozatot ténylegesen készítő személlyel. Még pénzvisszafizetési garanciát is adnak, ha a megrendelő megbukna a szöveggel. Jutalékot kap az az ügyfél, aki hoz egy újabb megrendelőt.

Árlista nincs a honlapon - aki komolyan érdeklődik, annak külön kell árajánlatot kérni. Egy diplomadolgozat átlagosan 150-200 ezer forintba kerül. Szakdolgozatokat és referátumokat is írnak, ha valaki megrendeli.

A portál utána járt, mindez törvényes-e. Ellentmondásos válaszokat kapott. A legtöbb egyetem, főiskola az etikai kódexében szabályozza - és tiltja -, hogy bérmunkában írassák dolgozataikat a hallgatók.  Külön kiemelik a becsületes és tisztességes tanulmányi, szakmai tevékenység, illetve a leendő hivatásra való lelkiismeretes felkészülés fontosságát.

Az egyik legsarkalatosabb kikötés szerint a hallgatók erkölcsi kötelessége, hogy a számonkérések során meg nem engedett segédeszközök nélkül adjanak számot tudásukról.

A portálnak név nélkül nyilatkozó szakember szerint viszont nem egyértelmű a helyzet. Az elkészült mű a szerzői jog hatálya alá tartozónak tekinthető, amiért a megrendelő kifizeti a kért összeget.

Más kérdés, hogy kap-e erről számlát, ami már adózási problémákat vet fel. Etikai kifogás mindenképpen emelhető az eljárás ellen, amelyben az adott felsőoktatási intézmény jogosult dönteni.


 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.