Csak a kormánynak kedves egyház kap nagy pénzt

A kormány egyházügyi jogszabályjavaslata nem a vallásszabadság biztosításáról, hanem az egyházak finanszírozásáról szól, egész pontosan arról, hogy az állam mely felekezeteknek osztja majd a nagy pénzeket – nyilatkozta lapunknak Karsai Dániel alkotmányjogász, aki több, egyházi rangjától megfosztott vallási közösség ügyét képviselte sikerrel a strasbourgi emberi jogi bíróságon.

A viharos sorsú egyházi törvény módosítása elméletileg az őszi ülésszakban a parlament elé kerül. A kormány részére készült, de a kormány által még nem tárgyalt, egyelőre csak tervezetként létező előterjesztés – amelyet az igazságügyi tárca készített elő –három kategóriába sorolná az egyházakat: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház, valamint bejegyzett egyház. A vallási egyesület megalakításához elegendő lenne tíz tag megléte. A nyilvántartásba vett egyháznak ezer, a bejegyzett egyháznak tízezer tag meglétét kell igazolnia.

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség valószínűleg megfelel a bejegyzett egyházakkal szemben támasztott feltételeknek, de a többiek számára reménytelen a bekerülés
Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség valószínűleg megfelel a bejegyzett egyházakkal szemben támasztott feltételeknek, de a többiek számára reménytelen a bekerülés
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Karsai Dániel szerint előrelépésnek tekinthető, hogy az egyházak elismeréséről az Országgyűlés helyett újra a bíróság döntene. Szintén kedvező változás, hogy valamennyi vallási közösség – ha csak egyesületi formában is – jogilag elismert egyházként működhetne.

Az alapvető problémát azonban a mostani módosító javaslat nem orvosolja – állította Karsai Dániel. A kormány számára kedves, jelenleg „bevett” egyháznak minősülő szervezetek automatikusan „bejegyzett” egyházakká válnak. Ezek azok, amelyekkel az állam együtt kíván működni, és amelyek intézményeit alanyi jogon támogatja.

 

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség valószínűleg megfelel a bejegyzett egyházakkal szemben támasztott feltételeknek. Az indítványban szereplő kritériumok alapján ugyanakkor a többiek számára reménytelennek tűnik, hogy bekerüljenek ebbe a kedvezményezetti körbe.

Karsai szerint a kormány nem orvosolja az alapvető problémát
Karsai szerint a kormány nem orvosolja az alapvető problémát

Az újonnan alakult vallási közösségeknél indokolt lehet ilyen elvárásokat támasztani, a „régiek” esetében viszont a jogsértő állapot megszüntetését kellene elérni. Hisz a strasbourgi bíróság legfőbb kifogása éppen az volt, hogy korábban egyházként nyilvántartásba vett közösségeket diszkriminatív módon megfosztottak státuszuktól – hangsúlyozta Karsai Dániel. Az alkotmányjogász szerint a javaslat nem felszámolja, hanem pont ellenkezőleg, konzerválja a diszkriminatív helyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.