Nekimentek Kósa Lajosnak az állatkerti kinevezés miatt

A debreceni polgármester elfogadható szakmai indok nélkül rakta az állatkert igazgatójának nyakába a volt gimnáziumi évfolytamtársát, hogy megsegítse anyagilag – mondta Varga Zoltán DK-s képviselő. A Fidesz szerint megalapozatlanul vádaskodik.

– Kósa Lajos vélhetően hamis félinformációkkal becsapta, félrevezette a debreceni Fidesz-frakció minden egyes tagját, ami információim szerint a frakción belül is megütközést, ellenérzést váltott ki – közölte mai sajtótájékoztatóján Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője.

A politikus arra reagált, hogy a debreceni közgyűlés fideszes többsége tegnap megszavazta Kósa Lajos polgármester azon javaslatát, hogy a debreceni állatkertet irányító Nagy Sándor Tibor zoológus mellé kinevezzenek egy társügyvezetőt Halász Csilla személyében.(Az előteresztés itt elolvasható.)

Az ügy pikantériája, hogy Nagy Sándor Tibor a helyi újságból értesült arról, hogy "társügyvezetőt" kap. Növeli a felháborodást, hogy Halász Csilla havi 550 ezer forintot keres majd, amihez teljesítménybér gyanánt az éves alapbér 50 százalékát fizetik ki neki.

Az ügyről Varga Zoltán DK-s képviselő azt mondta: Kósa Lajos minden különösebb ok, indok, szakmai cél, vagy terv nélkül döntött arról, hogy a megbecsült igazgató nyakába rak meg nem határozott céllal, hatáskörrel, horribilis javadalmazással egy társigazgatót.

Hozzátette: az új igazgatónő, Halász Csilla nem más, mint Kósa Lajos volt gimnáziumi évfolyamtársa. Mint mondta, nem csak a kinevezést megerősítő dokumentumokat nem látta senki, de magát az érintettet sem tudták meghallgatni, mert Halász Csilla nem jelent meg sem a bizottsági üléseken, sem a közgyűlésen, de még a Fidesz-frakció előtt sem. 

Varga közölte: ellentétben a tartózkodó, vagy nemmel szavazó ellenzékkel, a Fidesz frakciójának meg kellett szavazni a kinevezést, mindazok ellenére, hogy  értesülései szerint a kinevezés a fideszesek körében is megütközést keltett. Szerinte nem kizárt, hogy Kósa Lajos vállalhatatlan magánakciója mögött a hivatalban elterjedt indok lapul, miszerint a kinevezés valójában szociális alapon, humanitárius okkal történt. A pletyka szerint ugyanis egy kilátástalan anyagi helyzetben lévő vállalkozót, a polgármester haverját, egy volt évfolyamtársat kellett megsegíteni Debrecen városának havonta több, mint félmillió forinttal.

Erre reagálva Balázs Ákos, a Fidesz debreceni frakcióvezetője kijelentette: Varga Zoltán állításai megalapozatlanok. Közlése szerint Nagy Sándor Tibor igazgató szakmai hozzáértését soha senki nem kérdőjelezte meg, de a Nagyerdei Kultúrparkban kereskedelmi és marketing alapú szemléletváltásra van szükség.

Balázs Ákos leszögezte: Halász Csilla végzettségét tekintve a jelenlegi ügyvezetővel azonos végzettséggel rendelkezik, ugyanakkor szakmai ismeretei alkalmasak arra is, hogy a Nagyerdei Kultúrpark szolgáltatásait eredményesen fejlessze.

Közleménye így zárul: kérik a képviselőt, hogy politikai haszonszerzésből ne ítéljen előre, hanem az ügyvezetőt az elvégzett
munkája alapján minősítse.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.