Nekiment az Indexnek a Magyar Hírlap

A magát mérsékelt jobboldaliként definiáló napilapnál az verhette ki a biztosítékot, hogy az Index cikket közölt a lap eladásának tervéről. Válasz gyanánt "bérférgeknek" minősítették indexes kollégáikat.

"Index-bérférgek akciója" címmel közölt cikket hétfői címlapjának első helyén a Magyar Hírlap (MH). A napilap személyeskedő hangvételű írásával alighanem azért igyekszik bosszút állni, amiért az Index pénteken azt írta: eladhatják a Széles Gábor médiabirodalmába tartozó Echo TV-t és a Magyar Hírlapot.

Széles bosszúja?

A lap eladásának terve már korábban is kiszivárgott, alighanem ez állhat az MH hétfői támadásának hátterében. A tulajdonos, Széles Gábor a saját lapjának, a hírlapnak adott interjújában ezt határozottan cáfolta, mondván "ez hazugság, a konkurenciánk vagy az ellenségeink terjesztik mindezt". Széles állítja, esze ágában sincs eladni a médiumait, hiszen - idézzük - sikerült olyan jobboldali médiacsoportot kiépítenie, amely több generáción át jelen lesz Magyarországon. Széles szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban mindent megtettek az ellehetetlenítésükért, "most azonban könnyebb időszak elé nézünk, hiszen jobboldali kormányunk van". A tulajdonos állította továbbá, hogy a Magyar Hírlap és az Echo Tv is mérsékelt, jobboldali médium, és nem engedi, hogy akár a közép felé, akár a szélsőjobb felé közeledjen.

Az eladás terve

Az interjú megjelenését követően az Index sajtópiaci körképet készített, Ki venné meg Széles médiabirodalmát? címmel, melyből többek között kiderült, hogy folytak tárgyalások az Echo Tv, illetve a cégcsoporthoz tartozó Vital Tv eladásáról, de a csatornákat nyilatkozatával összhangban mégis megtartaná a tulajdonos, mivel jelenleg nem tudná jó áron értékesíteni. Vagyis az Index lényegében nem cáfolta Széles állítását, de jelezte, hogy folytak tárgyalások a médiabirodalom egyes szeleteinek eladásáról. Az Index értesülése szerint  az Echo Tv, illetve a Hírlap iránt érdeklődtek a Gyárfás Tamáshoz körül csoportosuló vállalkozói körök, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, a Jobbikhoz közel álló befektetői körök, valamint a Stumpf István-féle Infocenter is.

Bérencek

A pénteki Index-összeállítás után három nappal jött a "mérsékelt, jobboldali médium" válasza: az MH az Index-bérférgek akcióban címet viselő vezércikkében kacsának minősítette az eladásukról megjelent értesülést, megtoldva azzal, hogy "valójában a liberális internetes portált árulja a tulajdonosa, és egy LMP-hez közel álló gazdasági csoport máris vevőnek jelentkezett" (az Index értesülése szerint viszont az LMP állítólag egy hírportál indítását fontolgatja). A hírlap egyszersmind "a liberális, kommunistabérenc sajtó sajátos mozgásmódját is elemzi", azt állítva, hogy utánajártak az Index-­mítosznak - annak, hogyan vezetett az út a "szeplőtelennek egyáltalán nem nevezhető fogantatástól a pártsajtóig". Ehhez képest az MH nem közölt új információt az Indexről, pusztán olyan közismert tényeket ismételt meg cikkében, mint hogy a Bajnai-féle Wallis volt a korábbi tulajdonosa az Indexnek, vagy hogy Uj Péter főszerkesztő a Népszabadságban is publikál, Braun Róbert pedig Gyurcsány Ferenc tanácsadója volt.

Pimaszok

Az MH mindezek után hosszasan értekezik az Index vélelmezett baloldali kötődéséről, "hányaveti stílusáról, a magyarság múltján és nemzeti értékein élcelődő pimasz hangvételéről". A személyeskedő hangvételű cikkben hosszasan szapulják a Pulitzer-emlékdíjas Tóta W. Árpádot is, azzal zárva az "elemzést", hogy "az Index elvesztése nem lenne veszteség a magyar népnek".

Az a nyilvános adat mellesleg kimaradt a cikkből, hogy az Index-csoport nyári (vagyis visszaesett) egyedi látogatószáma hétköznap meghaladja az egymilliót, az MH eladott példányszáma pedig 14 ezer.

Még egy lövés

A hétfői Magyar Hírlap még egy cikket szentelt az Indexnek, illetve lapunknak (válaszul az Álompor szállt az Echo TV-re című tévékritikánkra). Szentmihályi Szabó Péter "Sarkosan fogalmazva" című publicisztikájában azt írja, a Népszabadság az Echo Tv-t gyalázza, Uj Péter pedig "magyar- és keresztényellenes, trágár és alpári portált" hozott létre, amely "a bulvárlapokat is megszégyenítő primitív szövegekkel és aljas csúsztatásokkal éri el a hazai populáció legigénytelenebb, mondjuk finoman, balliberális beállítottságú, ám mélységesen műveletlen részét". Szentmihályi Szabó szerint az Index aighanem eladó: "lehet, hogy megveszi Széles Gábor, hogy viszonozzuk a tüzet". A szerző így zárja sorait: "Érdekes lenne. Az Index indexre kerülne."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.