Nekimegy a DK a nyugdíjas kormánytagoknak

Azt követeli a Demokratikus Koalíció, hogy vagy szüntesse meg a kormányfő többek között Martonyi János, Hoffmann Rózsa, Pintér Sándor és Fónagy János közszolgálati jogviszonyát, vagy ne folyósítsák nekik fizetésük mellé a nyugdíjukat is.

Pintér Sándor belügyminiszter nemrég Dorosz Dávid LMP-s képviselő kérdésére válaszolva kijelentette: jogosnak tartja, hogy milliós miniszteri fizetése mellé fölveszi 150 ezer forintos nyugdíját is. Negyvenhat évig fizettem társadalombiztosítást” – érvelt írásbeli válaszában a miniszter.

"Pintér Sándornak igaza van. A nyugdíj járulékfizetéssel szerzett jog, amely a nyugdíjkorhatár betöltése után megillet mindenkit, függetlenül attól, van-e más irányú jövedelme vagy nincs" – írja mostani közleményében Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, gyorsan hozzátéve: "Pintér Sándornak nincs igaza. A kormány az elmúlt év végén úgy döntött, hogy azoknak a közszférában dolgozóknak, akik betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, és megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, meg kell szüntetni a munkaviszonyát. Kivételképpen, ha az adott szakmában utánpótlásgondok vannak, továbbfoglalkoztatásukról is lehet dönteni, ám erre az időre elveszítik nyugdíjukat" – fogalmazott a DK-s közlemény. 

"A Demokratikus Koalíció élesen ellenezte ezt az intézkedést, rámutatva, hogy mindez katasztrofális munkaerő-hiányhoz fog vezetni. Az érintett szakszervezet becslése szerint például 4-7 ezer pedagógus állása szűnne meg, ráadásul úgy, hogy a nyugdíjba kényszerítettek helyét nem szabad betölteni. Minthogy a körvonalazódó kép szerint elsősorban természettudományos tárgyakat oktató tanárokról van szó, ez az intézkedés élesen szembeszegül a kormány ama deklarált szándékával, hogy a természettudományos oktatás minőségén javítson. Még nagyobb a baj az egészségügyben: a kórházszövetség jelzése értelmében mintegy 10 ezer egészségügyi dolgozó munkaviszonyáról van szó, és ezeket az álláshelyeket sem lehetne betölteni, bár nem is nagyon volna kivel. A nagyarányú külföldi
elvándorlástól amúgy is erősen sújtott egészségügyben tehát a kormány szemlátomást a „Lássuk, Uram Isten, mire megyünk ketten együtt!” logika szellemében kíván cselekedni" – írja Niedermüller Péter. 

A közlemény így folytatódik: "Mindazonáltal, ha a kormány ragaszkodik ehhez az előre látható káoszt eredményező döntéséhez, semmi okát nem látjuk annak, hogy az az intézkedés, ami ezerszám fog sújtani orvosokat, ápolókat és pedagógusokat, ne érintse a belügyminisztert, vagy, hogy más tárcák érintettjeit is említsük, Martonyi János külügyminisztert, Hoffmann Rózsa oktatási vagy Fónagy János közlekedési államtitkárt. Követeljük, hogy a miniszterelnök e hónap végével szüntesse meg az említettek közszolgálati jogviszonyát, vagy, amennyiben miniszteri vagy államtitkári területen mutatkozó utánpótlásgondok miatt továbbfoglalkoztatásukról dönt, erre az időre szüntessék be nyugdíjuk folyósítását" – írja a DK alelnöke. 

Hoffmann Rózsa a parlamenti vitán
Hoffmann Rózsa a parlamenti vitán

"Különösen pikáns, hogy érintett Tarlós István főpolgármester is; ezek szerint a közvetlenül választott városvezető továbbfoglalkoztatásáról is a kormány fog dönteni. Még érdekesebb, hogy más, ellenzéki polgármesterek is érintettek lehetnek országszerte – ezek szerint egy megválasztott szocialista, LMP-s vagy DK-s polgármester sorsa is a kormány kezében van. Nehezen látható át, hogyan fér össze mindez az önkormányzati törvénnyel" – zárul Niedermüller Péter közleménye. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.