Nekiesett Pintérnek a Pokorni-Hoffmann duó

Összekülönbözött a Fidesz keddi frakcióülésén a kormánypártok két emblematikus oktatáspolitikusa – Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa – Pintér Sándor belügyminiszterrel – legalábbis a Hvg.hu információi szerint. A konfliktust a belügyi tárcának az iskolaőrök bevetésével kapcsolatos ötlete robbantotta ki.

A Hvg.hu információi szerint összekülönbözött Pokorni Zoltán, Hoffmann Rózsa és Pintér Sándor a Fidesz-frakció kedd reggeli ülésén, ahol oktatási és rendészeti kérdéseket is megvitattak. A portál fideszes képviselőktől úgy értesült, hogy a hegyvidéki polgármester és az oktatási államtitkár arról faggatta a belügyminisztert: miért rendészeti tárgyú jogszabályokban rendezi az iskolai rend fenntartásának ügyét.

Mint ismert, a belügyi tárca tervei szerint iskolaőröket alkalmaznának az oktatási intézményekben többek között azért, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt ne hagyhassák el az iskolát. A változáshoz a köznevelési törvényt kéne módosítani.

A Hvg.hu forrása szerint a korábban az oktatási törvényekről sokat vitatkozó Pokorni és Hoffmann közös platformra kerülve bírálta a belügyminisztérium tervezetét. Úgy tudják, Hoffmann azt kérte, hogy egy oktatási jogszabályban rendezzék az iskolaőrök kérdését, továbbá jelezte, hogy ezt csak önkéntes alapon lenne szabad bevezetni, vagyis csak azoknál az iskoláknál, ahol igény van iskolaőrökre. Figyelmeztetett arra is, hogy nemsokára elkészül egy új közoktatási rendelet, ahol ezt az ügyet kezelni lehetne.

A portál szerint a belügyminiszter nem volt elutasító, de hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek szerepet kell vállalnia az iskolák, oktatási intézmények körüli rend fenntartásában. Példaként említette, hogy vissza szeretnék állítani azt a rendszert, amikor rendőrök segítették az iskolák környékén az úttesten való átkelést. Ezt a megjegyzését a Hvg.hu forrásai szerint ironikus közbeszólások és viccelődő megjegyzések követték.

A portál azt írja: Pintér Sándor maga kérte a frakciótól a meghallgatását, ahol elsősorban a rendészeti jogkörök kibővítése mellett érvelt, így azt mondta, hogy a belügyminisztérium a halőröknek, vadőröknek és mezőőröknek is rendészeti igazoltatási jogosítványokat szeretne adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.