Nehezebb lesz bizniszelni a mozgássérült-engedélyekkel

Szigorítanák a mozgáskorlátozottaknak kiadható parkolási engedélyek feltételeit; újfajta típusú és színű dokumentumokat vezetnének be. Aki csak szállítja a mozgássérültet, az csak egy órán át parkolhatna ingyen. Az engedélyt a jövőben nem a háziorvos, hanem a rehabilitációs intézet adná ki. Aki jogtalanul beáll a mozgássérült helyére, háromszázszoros pótdíjra számíthat.

Jelentősen szigorítaná Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a mozgáskorlátozottaknak kiadható engedélyekre vonatkozó szabályokat, a dokumentumokkal való gyakori visszaélések miatt. A szocialista politikus Szili Katalin házelnöknek erről szóló országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be.

Eszerint a jövőben kétféle engedélyt adnának ki. Az úgynevezett „saját jogú" papír a jogosítvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott tulajdonában álló gépjárműre, a „szállítói jogú" engedélyt pedig a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű vezetője részére adják ki. Előbbi korlátlan időtartamú ingyenes parkolásra nyújtana lehetőséget, utóbbival mindössze egy órára lenne ingyenes a parkolás. A két engedélyt eltérő színnel különbeztetnék meg.

A mozgáskorlátozott szervezetek egyetértettek a határozat előkészítőivel abban, hogy a legtöbb visszaélést a szállítók követik el, ezért szükséges a megkülönböztetésük. A javasolt egy órás ingyenes várakozási időt pedig elégnek tartják. Hagyó szerint javaslatát egységesen támogatták a mozgáskorlátozott egyesületek.

Ugyancsak a visszaélések kiszűrése érdekében változtatnák meg az engedélyek kiadásának módját. A jövőben nem a háziorvos, hanem az Országos Rechabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) határozna a mozgáskorlátozott parkolási igazolványra jogosultságról. Az ellopott és elveszett igazolványok használatának kiszűrése, és a visszaélések csökkentése érdekében a határozat lehetőséget adna az ellenőrzésre a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai mellett a parkolóőröknek is.

Akik már rendelkeznek ORSZI engedéllyel, azoknak nem szükséges még egyszer megvizsgáltatniuk magukat, a saját jogú engedélyek birtokosai továbbra is korlátlan ideig parkolhatnak ingyenesen. A főváros új parkolási rendelete is védené a mozgáskorlátozottak érdekeit, például háromszázszoros pótdíjazás kaphat az, aki jogtlanaul parkol mozgássérült helyére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.