Negyvenezer forintos kölcsönből hárommilliós tartozás

Újabb olyan ózdi férfi került előzetes letartóztatottként börtönbe, akit uzsora-bűncselekményekkel gyanúsítanak. Akadt olyan károsult, aki negyvenezer forintot kért kölcsön, és a kamatokkal együtt öt év alatt hárommilliót kellett visszafizetnie.

Újabb ózdi uzsorás kezén kattant a bilincs, vele immár tizenhatra nőtt azon elkövetők száma, akiket a bíróság ebből az elszegényedett térségből uzsora-bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba helyezett. Az ügyekben több mint kétszáz sértett érintett. A legújabb sikeres akcióban elfogott ötvenhét éves férfinál a rendőrök több mit egymillió forint készpénzt és arany ékszereket találtak, amelyeket a hatóság lefoglalt.

A gyanúsított a nyomozás eddigi adatai alapján uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartotta fenn magát és családját.

A sértetteknek általában 20-40 ezer forint körüli összegeket „folyósított”, amelyekre 50-70 százalék közötti kamatot kért. Akadt olyan rászoruló, aki öt évvel ezelőtt kért kölcsön a gyanúsítottól negyvenezer forintot, s az eltelt esztendők alatt már több mint hárommillió forintot fizetett vissza ennek fejében törlesztésként az uzsorásnak. A kölcsönt kérők az uzsorás boltjában voltak kénytelenek hitelbe vásárolni, a normál piaci árakhoz képest négyszeres áron.

Így akadt olyan, aki a havi rendszeres jövedelmét a hitel törlesztésére fordította, s mivel nem maradt egy fillérje sem, és más boltban nem tudott vásárolni, újabb hitelhez kellett folyamodnia. Az elkövető több, fizetési hajlandóságot nem mutató „ügyfelét” is veréssel fenyegette meg.

A nyomozás szerint ennek az ügynek eddig tizenegy sértettje van. Az Ózdi Rendőrkapitányság az 57 éves férfival szemben uzsora-bűncselekmény, zsarolás bűntett és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt indított eljárást, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.