Negyvenezer aláírást gyűjtöttek össze a kutyákért

Civil kezdeményezésű állatvédelmi törvénymódosító csomag kerülhet a tavaszi ülésszakban a parlament elé, amely már a közelmúlt botrányos állatkínzási eseteire is reagál.

A januári deteki eset után – baseballütővel vertek agyon egy fiatal kutyát, és az állatkínzást videóra vették – több mint 40 ezer aláírást gyűjtött össze az Igazságot az Állatoknak Egyesület a jogi szabályozás megváltoztatása, a büntetések szigorítása és a hatékonyabb megelőzés érdekében. Az aláíróíveket pénteken adta át Budapesten a képviselői irodaházban Sallai R. Benedeknek, a fenntartható fejlődési bizottság LMP-s elnökének Révai Ildikó, az Igazságot az Állatoknak Egyesület elnöke.

Kivert eb egy menhelyen
Kivert eb egy menhelyen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Czerny Róbert állatvédelmi jogász az eseményt követő sajtótájékoztatón kifejtette: közel egyéves munkával, több mint húsz civil szervezet közreműködésével elkészült az a komplex módosító csomag, amely tartalmazza a szükséges változtatásokat. A javaslat újraírja az élő állatok ajándékozásának szabályait, rögzíti, hogy gyepmesteri telepre csak egyedi jegyzői határozattal kerülhetnek be kutyák, és kimondja, hogy a kóbor társállat nem kártevő, tehát különleges ok nélkül nem lehet elpusztítani. A terv akár már a tavaszi ülésszakon is az Országgyűlés elé kerülhet.

Az elmúlt napok fejleményei alapján úgy tűnik, hogy a szabályozáshoz a Jobbik is szívesen hozzányúlna, a párt a napokban nyilvános fórumokon a gyepmesteri telepek bezárását, és a civil állatvédők jogkö­reinek bővítését sürgette. Változtatást akar az MSZP is: Kiss László képviselő először tavaly októberben, majd idén januárban is benyújtotta a saját, főleg a büntetési tételek szigorítására vonatkozó javaslatát.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.