Negyven napig is várhat vizsgálatra egy szívbeteg

Szakmától függően három és negyven nap között kell várni a szakorvosi vizsgálatra. A legtöbbet a szívpanaszok miatt ellátásra szorulók várakoznak, átlagosan egy-másfél hónap alatt juthatnak ellátáshoz – derül ki egy felmérésből.

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség – a hazai szakrendelők érdekvédelmi szervezete – adatai szerint a sebészeti és a fül-orr-gégészeti rendelésre már 2-3 nap alatt bejuthatunk, nőgyógyászati időponthoz másfél hét türelem kell, de belgyógyászati és neu­rológiai rendelési időpontra legalább két hetet kell várni. A legrosszabb a helyzet a szemészeti, ortopédiai és reumatológiai rendeléseken, ahol csaknem három hét a várakozás, a kardiológiai szakrendeléseken pedig több mint 40 nap. Azaz ha szívpanaszokkal szakrendelésre küld valakit a háziorvos, jó eséllyel bő egy hónap múlva juthat szakorvos elé (ha addigra a mentők vagy a sürgősségi osztály már el nem látja). Ha viszont az utóbbi történik, az jelentősen megdrágítja az ellátást.

Pásztélyi Zsolt, a szövetség leköszönő elnöke lapunknak azt mondta: nem tudják pontosan, hogy mi okozza – az orvoshiány, esetleg a kevés szakrendelési óraszám – a hosszú várakozási időket. A vasúti egészségügyi ellátórendszerben, amelynek ő a vezetője, megpróbálta mérsékelni a betegek várakozási idejét az endokrinológián, ahol 90 napra nőtt az előjegyzési idő. Még egy orvost alkalmazott, ezzel kis időre csökkent a sorban állási idő (11 napra), ám ezt a másutt szintén hosszas várakozásra kényszerülő betegek is észlelhették, mert rövid idő alatt annyian jelentkeztek be, hogy megint három hónapos lett az előjegyzési idő. Pásztélyi szerint ebből is az a tanulság, hogy csak az okok rendszerszintű feltárásával és megoldásával lehetne a szakrendelések zsúfoltságát csökkenteni.

Fül-orr-gégészeti rendelésre várakozók. Ide még viszonylag könnyű bejutni
Fül-orr-gégészeti rendelésre várakozók. Ide még viszonylag könnyű bejutni
Mediaworks - archív

Szerinte az az állítás sem állja meg a helyét, hogy a hosszan várakozók elmennek a magánorvosi rendelőkbe, csak az érintettek 30 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A sorban álló páciensek 45 százaléka anyagi okokból ezt nem tudja megtenni. További 18,5 százalék pedig azért sem megy magánszolgáltatóhoz, mert komoly baj esetén úgyis visszakerül az állami rendszerbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.