Negyven év az ismerőseiket élve eltemető német gyilkosoknak

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a két német férfit, akik öt éve Mohácson megölték két honfitársukat. A két elítélt leghamarabb 40 év múlva hagyhatja el a börtönt.

A most 43 esztendős Manuel Werner Kronschnabel és négy évvel idősebb Thorsten Behrendt 2009 elején érkeztek Magyarországra. Mint utóbb kiderült, a két férfit a német hatóságok csalás és pénzmosás gyanújával körözték, s a duó ez elől menekülve próbált új életet kezdeni a baranyai Monyoródon.

Ott összebarátkoztak egy idős német házaspárral, akik már évek óta a faluban éltek. Még annak az évnek nyarán a nyugdíjas házaspár eltűnt. Kronschnabelék elfoglalták a pár házát, és a faluban azt terjesztették, a portát megvették, s a volt tulajdonosok külföldre utaztak. Aztán novemberben a rendőrség nyomozást indított a pár eltűnése miatt, és nem sokkal később megtalálták a két idős ember holttestét, Kronschnabelék mohácsi telkén, elásva.

A vizsgálat megállapította, hogy emberölés történt. A két német férfi lett az ügy gyanúsítottja majd vádlottja. A Pécsi Törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat aljas indokból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberölésért. A bíróság kizárta a vádlottakat a szabadulás lehetőségéből.

A bűncselekményt tagadó vádlottak fellebbeztek, így a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódott. A másodfokú bíróság kedden hirdetett ítéletet, s annyiban változtatta meg a törvényszék verdiktjét, hogy 40 év múlva lehetőséget adott az elítéltek szabadítására. A jogerős ítélet megállapította, hogy a vádlottak 2009. augusztus 30-án együtt ebédeltek az idős párral, s eközben nyugtatóval elkábították a 71 éves férfit és 68 éves feleségét. Ezután kivitték őket a telkükre, ahol egy munkagéppel élve eltemették a párt egy korábban kiásott, öt méter mély gödörbe. Az áldozatok halálát fulladás okozta.

A bűncselekménynek tanúja nem volt, így a közvetett bizonyítékok jól záruló köre alapozta meg az ítéletet. Jelesül az, hogy a gyilkosság másnapján a vádlottak alkalmazottai észrevették a betemetett gödröt. Amikor a munkások érdeklődtek, miért temették be a gödröt, akkor a két férfi azt mondta, hogy az előző napon nagy eső volt, s tartottak attól, hogy a gödör életveszélyessé válik.

Csakhogy az előző napon nem volt jelentős eső Mohácson. Ugyancsak a két férfi bűnösségét bizonyítja, hogy a gyilkosság utáni hetekben hamis papírokkal eladták az áldozatok autóját, és használták bankkártyájukat, 14 ezer euró erejéig. Mindeközben a faluban azt mondogatták, hogy a házaspár külföldön üdül és jól érzi magát, ám hogy hová utaztak, arról ellentmondásosan beszéltek. A bizonyítékok egyértelműen azt erősítik, hogy a két férfi azért ölte meg a bennük feltétlenül megbízó párt, hogy vagyonukat megszerezze.

A másodfokú bíróság azért döntött úgy, hogy a vádlottak 40 év múlva esetleg szabadulhassanak, mert a két férfi nem tud magyarul, nincs semmilyen kapcsolatuk Magyarországon, ezért számukra a hosszan tartó börtön eleve súlyosabb büntetés, mint egy magyar állampolgárnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.