Négyszázmilliós iskolafelújítás Rákosmentén

Négyszázmillió forintért újította fel Rákosmente két tanodáját, a Diadal és az Újlak utcai általános iskolát, hogy a korszerűsítés után a XVII. kerület fenntartásában lévő intézmények a jövőben költségtakarékosan működhessenek.

Rákosmente önkormányzata idén döntött a négyszázmilliós rekonstrukcióról Az Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola 1981-ben épült, azóta az intézményben nem történt korszerűsítés. A felújítás két ütemben zajlik. Az elsőben 183,7 millió forintért a teljes épületegyüttesben korszerű, hőszigetelt műanyag-ablakszerkezetet tartalmazó szakipari falakat építettek be, továbbá az iskola teljes homlokzatát hőszigetelték.

Ezzel párhuzamosan a XVII. kerületi önkormányzat a Főtáv Zrt.-nél elérte, hogy az iskola elavult hőközponti berendezéseit korszerűsítse. A két beruházás együttes hatásának köszönhetően az épület fűtési költsége télen jelentősen csökkent és a felújítás eredményeként az iskola megjelenése is sokkal kulturáltabb, barátságosabb – tudatta lapunkkal a városrész sajtóirodája.

Az 1977-78-ban épült Diadal Úti Általános Iskolában a megépítése óta nem történt érdemi felújítás, ennek eredményeként az épület számos nyílászáróját már nem lehetett használni, a külső homlokzati falak balesetveszélyesek voltak. Az augusztusban kezdődött felújítás szintén két ütemben zajlik. Az elsőben 216 millió forintért – a tornaterem kivételével – megvalósult a teljes épületegyüttes külső nyílászáróinak, függönyfalainak korszerű hőszigetelt szerkezetekre való cseréje, a homlokzati falak utólagos hőszigetelése. A főépület azon részein pedig, ahol a beázások évek óta komoly problémát jelentettek, megtörtént a lapostető-szerkezet hőszigeteltre történő cseréje.

A beruházásnak köszönhetően megszűntek az évek óta problémát jelentő beázások, az iskolaépületet átjáró huzat-hatások, elhárult az elavult szerkezetekből fakadó balesetveszély és jelentős költségmegtakarítást ér el a téli hónapokban a fűtési költségek csökkenésével.

Az önkormányzat még tavasszal nyújtotta be pályázatát a két általános iskola energetikai korszerűsítése céljából. A dokumentációt formailag már befogadták, szakmai bírálata még folyamatban van. A két tanoda felújításának összköltsége 711,8 forint, melyből 500 milliót igényelt a kerület. A pályázat sikere esetén a fennmaradó 211,8 forintot az önkormányzat biztosítja. A nyertes pályázat révén lehetővé válik a felújítás második ütemének elvégzése mindkét általános iskolában.

Az Újlak utcai intézményben a felújítás második ütemében a hőleadó radiátorok és a szabályozó szerelvények cseréje történik meg, tovább csökkentve a fűtési költségeket. A Diadal utvaiban a felújítás második ütemében egy komplex fűtés-korszerűsítési fejlesztés keretében a kazánház rekonstrukciója és a hőleadó radiátorok és a szerelvények teljes cseréje történik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.