Négyötödös kormánytöbbség Az Estében

Schiffer András egyetlen megszólalása „képviselte” az ellenzéket a köztévé esti műsorának februári adásaiban.

A köztévé Híradója után Az Este című műsort is a Fidesz-KDNP rendkívüli túlsúlya és az ellenzéki megszólalások szinte teljes hiánya jellemzi – derül ki a Republikon Intézet legújabb összehasonlító médiaelemzéséből. 2011 februárjában csupán egyetlen ellenzéki politikust szólaltattak meg a műsorban, de más időszakokban is feltűnő az aránytalanság: idén Orbán Viktor és Szijjártó Péter pedig együtt többet szerepeltek, mint az ellenzéki politikusok összesen.

Az Este összehasonlítását a megszokottnál jóval nagyobb mintán, kétszer két hónap adásait végignézve vizsgáltuk: a 2010. februári és márciusi adásokat hasonlítottuk össze 2011. február-március hónappal - írja a Republikon elemzése. A politikai témájú interjúk és beszélgetések elemzése alapján megállapítható, hogy a parlamentben kétharmados többséget szerzett Fidesz-KDNP kormány Az Estében mind megjelenésben, mind saját témákat tekintve négyötödös többséget kap. 2011 februárjában például egyetlen ellenzéki politikus szerepelhetett a műsorban, szemben a tizenhat kormánypárti képviselővel.

A húsz legtöbbet szereplő politikus között 2010-ben 11 kormánypárti és 9 ellenzéki politikust találtunk. 2011-ben ez az arány 16 kormánypárti és 4 ellenzéki megszólalásra módosult. A legtöbbet szereplő politikusok a 2011-es adásokban Orbán Viktor és Szijjártó Péter. Ketten több műsoridőt kaptak, mint az ellenzéki politikusok összesen.

Összegezve megállapítható, hogy Az Este című műsor 2011 tavaszára alapvetően átalakult. Egy kiegyensúlyozott, a kormány felé kritikus és az ellenzéki szereplésekre nyitott politikai háttérműsorból egy, a Fidesz-KDNP kormány által fontosnak tartott témák dominálta, a kormányt szinte egységesen támogató műsor lett - olvasható a Republikon elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.