Négymillió tankönyvből tanulhatnak a diákok az általános iskolákban

A közoktatási tankönyvjegyzéken idén 3832 kiadvány szerepel, és az általános iskolai oktatáshoz szükséges könyvek többsége már úton van az iskolák felé – jelentette be a Nemzeti Tankönyvkiadó vezetője.

A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba, a szeptemberi tanévkezdésre idén csaknem négymillió tankönyvet szállít ki a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) az intézményekbe – közölte Kiss János Tamás vezérigazgató egy keddi sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató a kiadó budapesti raktárában – ahol bemutatták a tankönyvek csomagolását és összeállítását is –elmondta: a közreműködő nyomdákban több mint kilencszázféle tankönyvet és munkafüzetet készítenek, ezzel összesen négyezer embernek adnak munkát.
 A raktárból az első tanítási napig mintegy négymillió tankönyv elszállítását kell megszervezni.

A legnagyobb tankönyvkiadó több mint ezer szerzővel, csaknem ezer grafikussal, illusztrátorral, korrektorral és lektorral működik együtt a tananyagok elkészítésében. A munkát mintegy kilencszáz főt foglalkoztató terjesztői hálózat és a szintén ennyi dolgozót foglalkoztató nyomdák segítik – jelezte.

A kiadó hét magyar nyomdával működik együtt, és az összes évfolyam minden tantárgyához készítenek kiadványokat. Az általános iskolákban majdnem mindegyik tankönyv cérnafűzéssel készül, de egyre több – elsősorban középiskolai kiadványt – gyártanak speciális ragasztókötéssel, ami többéves tartós használatot tesz lehetővé.

A vezérigazgató közlése szerint a közoktatási tankönyvjegyzéken – a nemzetiségi és sajátos nevelési igényű tanulókat nem számítva – idén 3832 kiadvány szerepel, amelyből 980 az NTK kiadványa.
 Kitért arra, hogy a tanárok és a diákok egy évfolyam egy tárgyához átlagosan négy kiadványt használnak. A pedagógusok általában két-három kiadványt preferálnak évfolyamonként és tantárgyanként egy adott iskolatípuson belül, így bizonyos tárgyak esetében előfordul, hogy a teljes piac 99 százalékát ezek fedik le.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a korábbi évek tendenciája folytatódik, az elsőévesek egyre kevesebben vannak, és 2005 óta évente átlagosan két-három százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma.

Kiss János Tamás a tankönyvpiacot és a tankönyvellátást érintő jogszabályi változásokról szólva felidézte, hogy október 1-jétől a tankönyvellátás szervezését a Könyvtárellátó Nonprofit kft. veszi át, az állam nevében szervezve a továbbiakban az iskolai tankönyvellátást. Ez azonban az idei tanévet nem érinti – jegyezte meg, hozzátéve: a tankönyvkészítést érintő jogszabályi változások részletei még nem ismertek, így ezek következményeivel sem tudnak számolni még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.