Négymilliárdért vesz új autókat a kormány

Új autókat rendel a kormány. Négymilliárd forintot szánnak a közbeszerzésre, hibridautók is lesznek a kínálatban. Könnyen lehet, hogy ami tavaly luxusnak számított, ma már egyáltalán nem az.

Bár nyáron a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a takarékoskodás jegyében leállítják többek között az állami autók cseréjét, a kormányzati közbeszerzésekért felelős intézmény pénteken közzétett egy felhívást, amely szerint négymilliárdos keretből vásárolnak új autókat - írja az origo. Lesznek hibrid-meghajtású autók is.

A közbeszerzési eljárást a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) indította azért, hogy összesen négymilliárd forint értékben kocsikat vásároljon - derül ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlati felhívásból. A minisztériumok, kormányzati intézmények eszközbeszerzéseit intéző KSZF a felhívásban meghatározza, hogy a négymilliárd forintot 1-6 kategóriás új személygépkocsik megvásárlására kell elkölteni. Az ajánlatok benyújtásának határideje május 24-e.

Rejtélyes a kiírás, mert nem derül ki belőle, hogy melyik kategóriájú kocsiból mennyire van szükség, illetve hogy kinek, melyik szervnek szerzik azokat be. "A keretmegállapodáson belül az egyes részteljesítések pontos mennyisége és értéke a teljesülés során realizálódik" - írják a felhívásban.

A nagy összegű beszerzés figyelemre méltó amiatt, hogy nyáron maga a miniszterelnök jelentette be a gazdasági akcióterv részeként, hogy leállítják az állami szerveknél az autók cseréjét.

Tavaly még mindent tudni akartak

A Fidesz ellenzékben is sokat bírálta az előző kormányok autóbeszerzéseit, amelyeket luxuskiadásoknak nevezett. "Az új kormány ígérete szerint költséghatékony munkát folytat, a felesleges beszerzéseket leállítja, a kiadásokat lefaragja - olvasható egy tavaly nyári elszánt nyilatkozatban. - Ebbe illeszkedik az állami autóparkkal kapcsolatos, összességében milliárdos szerződések átvizsgálása - jelentette ki Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, aki szerint ennek szellemében górcső alá kell venni egyebek mellett azt is, hogy pénzügyminiszterként miért kellett új Audi 6-ost vásárolnia Veres Jánosnak. A Gyurcsány-kormány időszaka alatt az állami tulajdonban lévő cégek vezetői közül többen is új luxusgépjárművet vásároltak - mutatott rá a politikus. Papcsák elmondta, azért indokolt a vizsgálat, mert több ezer autót birtokol az államszervezet. Munkatársaival utánanéznek az adásvételi-, lízing-, bérlet- vagy részletbérlet-szerződéseknek. Arra is kíváncsiak, hogy egy-egy szervezet milyen közbeszerzés alapján szerződött a beszállítókkal, sőt az autók fenntartására, karbantartására és szervizelésére is kiterjed a vizsgálat. A kormánybiztos szerint ugyanis a legtöbb esetben ezeket a feladatokat is kiszervezte az állam, különféle cégekkel kötöttek szerződést a munkákra. A vizsgálat lényegét úgy fogalmazta meg: az egy gépjárműre eső fajlagos fenntartási költséget akarják megállapítani, így arra fókuszálnak, keletkezett-e valamilyen kár, előnyös-e az adott kontraktus az államnak, vagy sem. A két hónapos munka kezdetekor Papcsák Ferenc értesíti a tárcákat a vizsgálati szempontokról, amelyek alapján az egyes minisztériumoktól kérik majd be a hozzájuk tartozó autóparkkal kapcsolatos részletes adatokat, kimutatásokat és szerződéseket. Ezek után döntik el, kell-e módosítani rajtuk, esetleg fel kell-e bontani valamelyiket. A kormánybiztos hozzátette, arra is választ keresnek, hogyan csökkenthetők az üzemeltetési költségek." (Magyar Hírlap, 2010. szeptember 3.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.