Negyedmilliós bírság a dohányzásellenes törvény megszegéséért

Akcióellenőrzés keretében is vizsgálták a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását a megyei és fővárosi kormányhivatalok. Egy hét alatt közel 4 ezer üzletet, éttermet kerestek fel és csaknem negyedmillió forintos bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők.

A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani. A közegészségügyi felügyelők ezer ellenőrzésből 6 esetben találtak szabálytalanságot az akció egy hete alatt. Általános tapasztalatként elmondható, hogy a vizsgálatok során az állampolgárok továbbra is együttműködőek a hatósággal, a dohányzást érintő korlátozásokat betartják.

A közterületeken nemcsak a tiltott helyen dohányoznak az emberek, de rengeteg az eldobált csikk is az ÁNTSZ ellenőrei szerint. Több vendéglátó egység üzemeltetője panaszkodott: a dohányzók az egyértelmű jelzések, felszólítások ellenére sem tartják meg az 5 méteres távolságot a bejárattól. Az ilyen ügyekről – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – jegyzőkönyvet, feljegyzést készítenek, amit az ellenőrzés során be tudnak mutatni a közegészségügyi felügyelőknek. Ebben az esetben az üzemeltetőt nem, csak a szabálysértést elkövetőt büntetik meg.

2012. január és november között több mint 36 ezer ellenőrzést végeztek az ÁNTSZ munkatársai az országban, a kiszabott bírságok várható összege megközelíti a 10 millió forintot. Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát, és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak. A tisztiorvosi szolgálat szerint sokan éppen a szabályok változása miatt hagyják abba a dohányzást. Tudnak például olyan iskoláról, ahol a dohányzással kapcsolatos szigorítások bevezetése óta a dohányzó pedagógusok aránya 50 százalékról 10 százalékra csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.