Négy variáció az MSZP zárt kongresszusára

A párt ügyrendi bizottsága zárt ülést javasol a szombati MSZP-kongresszusra. A tanácskozáson négyféleképpen alakulhat, a legvalószínűbb, hogy most nem foglalkoznak majd személyi kérdésekkel.

A nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen tanácskozna az MSZP szombati kongresszusa. A kongresszust a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában rendezik meg a szocialisták. A zárt ülést akkor rendelhetnek el, ha a több mint 680 küldött többsége támogatja a párt ügyrendi bizottságának javaslatát.

Az országos elnökség napirendként az javasolja, hogy elsőként az MSZP helyzetét értékeljék, majd vonják meg a kormányzati munka mérlegét. Ezt követően vitassák meg a 2010-es választásokra való felkészülés tartalmát és menetrendjét, valamint a baloldali politika új feladatait.

A következő időszak politikai menetrendjéről még pénteken, egy nappal a kongresszus előtt is egyeztetnek: először a küldöttcsoportok vezetői, majd az országos elnökség. Ezeken tanácskozásokon dőlhet el, hogy a korábban nyilvánosságra került forgatókönyvből melyiket támogatja a többség.

Az első változat szerint a szombati kongresszuson nem foglalkoznának személyi kérdésekkel, így a bizalmi szavazással sem. A párt legfelső döntéshozó testülete kibővítené a párton belüli együttműködés kiszélesítésére alkalmas országos választási bizottságot (ovb), amely a választásokig stabil személyi összetételben működik. Emellett kitűznék a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén lehet. Ez a kongresszus fogadná el az MSZP választási programját, döntene a miniszterelnök-jelöltről, országos listát állítana, illetve határozna az új elnökségről is. Utóbbihoz módosítani kell a párt alapszabályát, hiszen az felmenő rendszerű tisztújítást ír elő.

A másik variáció szerint nem lenne tisztújítás a következő választásig, azaz hozzávetőleg áprilisban tartanák meg azt. Ősszel is lenne kongresszus, de az csak az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről és a programról döntene. E forgatókönyv szerint is kibővülne az ovb.

A harmadik variáns: a szombati kongresszuson lenne bizalmai szavazás, majd ennek eredményeként később az elnökséget érintő tisztújítás is.

A negyedik úgy szól: szombaton teljes, alulról felfelé menő tisztújításról döntenek a küldöttek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.