Négy újabb kritika a Velencei Bizottságtól

A médiatörvény után az ügyészségről, a választásokról, az alkotmánybíróságról és a nemzetiségekről is számos kritikus megjegyzést tett szakvéleményében a velencei bizottság – írja a Hvg.hu. A testület állásfoglalásait várhatóan az Európai Bizottság is figyelembe veszi majd Magyarországgal szemben.

Ami az ügyészséget illeti: a velencei bizottság szerint a főügyésznek és az ügyészségnek túl nagy, és sok esetben túl általánosan megfogalmazott jogkörei vannak, valójában lényegi ellensúly nélkül. A legfontosabb megállapítás azonban a Legfőbb Ügyész megválasztásával kapcsolatos.

A HVG.hu birtokába jutott jelentés úgy fogalmaz, hogy „nehéz lenne kritizálni” a mandátum hatról kilenc évre emelését, az azonban elfogadhatatlan, hogy ennek a kilenc évnek a lejártával – már amennyiben nem sikerül kétharmaddal megválasztani az utódot – a főügyész korlátlan ideig megtartsa mandátumát. Ez praktikusan azt jelenti ugyanis, hogy egy egyharmados kisebbség kedvére hivatalában tarthatja az egykori Fidesz-tag Polt Pétert még akkor is, ha a Fidesz már rég elveszítette a választásokat. Ugyanezt a problémát fogalmazza meg egyébként a velencei bizottság az Országos Bírói Hivatal elnöke mandátumának lejártával kapcsolatban is.

A bizottság szerint súlyos aggályokat vet fel az a rendelkezés is, hogy egyes törvények alkotmányossága nem vizsgálható az Alkotmánybíróság által, amíg az államadósság nem esik a GDP 50 százaléka alá. Kifogásolja a testület azt is, hogy alig néhány hét telt el a törvény elfogadása és a hatálybalépés között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.