Önkormányzati választás: sorozatos ismétlés

Megismétlik az önkormányzati választást október 17-én Nagykerekiben és Hajdúböszörményben. Az előbbi településen polgármestert az utóbbiban önkormányzati képviselőt választanak. Heves városban a hónap végén szavaznak újra, míg Cigándon kampánycsendsértés miatt újráznak.

Hajdú-Bihar megye két településének egy-egy szavazókörében október 17-én újra szavaznak a választásra jogosultak. Nagykerekiben polgármestert, Hajdúböszörményben önkormányzati képviselőt választanak - közölte Vasas Lászlóné főjegyző, a területi választási iroda vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Nagykerekiben azért ismétlik meg a voksolást, mert a mozgóurnás szavazással összefüggésben több törvénysértés is történt.

Példaként a mozgóurnás szavazás 19 óra helyetti 21 órához közeli befejezését, illetve a szavazatszámláló bizottság póttagjának jogosulatlan bevonását említette a főjegyző.
Vasas Lászlóné hozzátette: Hajdúböszörményben az érintett szavazókörben négy választó egy másik egyéni választókerület szavazólapját kapta meg a szavazáshoz.

Ezeket a szavazatokat a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvénytelennek kellett minősíteni. Mivel a választókerületben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt között mindössze egy szavazatkülönbség volt, így a négy érvénytelen szavazat befolyásolhatta a választás eredményét, emiatt kell a szavazást megismételni.

A hónap végén - 30-án - pedig Heves város 9-es választókörzetének szavazóit szólítják urnákhoz - döntött csütörtöki ülésén a Helyi Választási Bizottság. Erre azt követően került sor, hogy a Heves Megyei Bíróság a megyei területi választási bizottság döntését helybenhagyva úgy határozott, hogy meg kell ismételni a szavazást a választókörzetben.

A megismételt szavazás akár a polgármester személyét is befolyásolhatja, ugyanis a várost eddig függetlenként irányító Csáki Zsigmond - akit korábban kizártak a Fideszből - október 3-án városi szinten mindössze 46 szavazattal előzte meg Korsósné Demeter Dórát, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Szabó Sándor, a Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, hogy a bíróság szerint fennállt a választói akarat befolyásolásának lehetősége. Ugyanis a választás napján közterületen polgárőrök teljesítettek járőrszolgálatot a helyszínen.

Az érintett körzetben függetlenként indult önkormányzati mandátumért a helyi polgárőr-parancsnok.

A bíróság azt is megállapította: volt olyan gépkocsi, amellyel szervezetten szállíthatták szavazni a polgárokat - közölte az irodavezető. Tájékoztatása szerint az érintett körzetben a polgármester-választáson Csáki Zsigmond 143, Korsósné Demeter Dóra pedig 39 voksot kapott. A szocialista Sárándi Istvánra 17-en, a szintén független Török Jánosra 13-an a jobbikos Balla Lajosra pedig 7-en szavaztak 33,57 százalékos részvételi arány mellett.

A Helyi Választási Bizottság a polgármester, illetve a körzeti képviselő esetében rendelte el a szavazást, vagyis a megyegyűlési lista tekintetében nem. A határozat ellen két napig lehet jogorvoslattal élni.

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a cigándi polgármester- és képviselő-választást, mert Legfelsőbb Bíróság csütörtökön helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) erről szóló határozatát - közölte Bordás Vilmos, az OVB elnöke a testület ülésén.

A jogerős döntés értelmében az új polgármester-, és egyéni listás képviselő-választást október 30-án tartják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

Az OVB-hez azért fordult korábban egy magánszemély, mert tudomása szerint az október 3-i szavazásra szervezetten szállították a választókat, akiknek italt is osztottak, továbbá cédulákon előre megjelölték, kire kell szavazni.

A beadványt először a helyi városi választási bizottsághoz nyújtották be, de a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi választási bizottság az anyagot magához kérte, majd a kifogást bizonyítottság hiányában elutasította.

A magánszemély ezt követően fordult a másodfokon eljáró OVB-hez, ám a beadványhoz most új bizonyítékokat is csatolt (ez a választási eljárásban lehetséges). A hivatkozott bizonyítékok igazolására mellékelt hat, közjegyző által hitelesített nyilatkozatot azoktól az emberektől, akik a történtekről - akár tanúként - érdemben tudnak nyilatkozni.

Az OVB ez utóbbi alapján látta bizonyítottnak a törvénysértést, és rendelte el az eredmény megsemmisítését, és az új szavazás kiírását vasárnapi ülésén.
A testület egyhangúlag meghozott döntésében tekintettel volt arra is, hogy a jelöltekre adott szavazatok között kevés volt a különbség. A nyertes polgármesterjelölt az 1.354 érvényes szavazatból 623-at, míg a második helyezett 581 voksot kapott.

A képviselőjelölteknél a különbség még kisebb volt: a listáról utolsóként mandátumhoz jutott jelöltre 371 szavazatot adtak le, míg az őt követő jelöltre, aki már nem jutott képviselői helyhez, 366-ot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.