Négy nemzeti parkot ellenőrzött az ÁSZ

Négy nemzeti park igazgatóságának eredményességét, működésük hatékonyságát, valamint a kezelésükben lévő vagyonelemek hasznosítását vizsgálta helyszíni ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelynek egyik megállapítása az volt, hogy a források felhasználása a céloknak megfelelő és eredményes volt – közölte az ÁSZ csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a jelentés a Körös-Maros (Békés megye), a Hortobágyi (Hajdú-Bihar megye), a Duna-Ipoly (Pest megye), valamint az Őrségi (Vas megye) nemzeti parkok igazgatóságainak tevékenységéről készült.

Az ÁSZ megállapította, hogy az igazgatóságok vagyonkezelésében lévő vagyon értéke 2007-ről 2011-re 21,1 százalékkal (58 milliárd 310,2 millió forintra), a vagyonkezelt terület kiterjedése 289.354,6 hektárra (6,5 százalékkal) nőtt. Ezen belül a saját használatban hasznosított területek aránya 41,5 százalékról 46,2 százalékra emelkedett.

Az előbbi - a vizsgált - időszakban az igazgatóságok által haszonbérbe adott területeken az egy hektárra jutó bérleti díj 9.173,5 forintra (85,6 százalékkal) nőtt. Ezáltal a használatba adott területek hasznosítása hatékonyabbá vált, azonban a bérleti díjak értéke az egy hektárra jutó területalapú támogatások éves értékéhez képest alacsony volt (2011-ben is csak 20,7 százalék).

Az igazgatóságok működési kiadásai - a kiadáscsökkentő intézkedések hatására - 2011-re 10,8 százalékkal csökkentek. Így az egy hektárra jutó működési kiadás 2011-ben évi 61 ezer forint volt.

A védett madarak egyedszámcsökkenésének elkerülése érdekében - a vizsgált öt évben - 1.118 kilométer szabadvezeték szigetelését, 85,9 kilométer légvezeték földkábelre cserélését végezték el az igazgatóságok.

Az ÁSZ - a javaslatai között - a vidékfejlesztési miniszternek azt javasolta, hogy határozza meg az igazgatóságok konkrét feladatait a természetvédelmi célok teljesítésére, a velük szemben támasztott követelményeket, és ennek ismeretében alakítsa ki költségvetési keretszámaikat.

A jelentéseket az ÁSZ csütörtökön hozza nyilvánosságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.