Négy kérdés a pártokhoz romaügyben

A Méltányosság Politikaelemző Központ már kérte a pártokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy romaügyi alapítvány létrehozásáról. Most újra napirendre vették a témát.

A Méltányosság Politikaelemző Központ március 26-án már felhívással fordult a parlamenti és azon kívüli mérvadó pártokhoz. Akkor arra kérték őket, hogy Magyarország egyik legsürgetőbben megoldandó problémája témájában kezdjenek tárgyalásokat, hogy mielőbb felállítható legyen egy romaügyi alapítvány.

A cég most újra fölajánlja blogfelületét, ahol - mint közleményükben írják - megindulhat a témáról való építő és tisztázó eszmecsere. Az alábbi négy kérdésben kérik a pártok rövid állásfoglalását:

1. Az Ön véleménye szerint az, amit Magyarországon közkeletűen "romakérdésnek/cigánykérdésnek" nevezünk, elsősorban társadalmi-gazdasági vagy etnikai-kulturális kérdésnek tekinthető-e? Milyen konkrét szakpolitikai intézkedésben, reformban látná az első lépést a megoldáshoz?

2. Ön szerint szükség van-e egy pártokon, társadalmi és civil szervezeteken átívelő "nemzeti minimumra" a szociálpolitikában, ezen belül a roma/cigány identitással rendelkező állampolgárok életesélyeinek javításában?

3. Ön szerint szükséges-e egy új "nemzeti kerekasztal" Magyarország legfontosabb társadalmi problémáiról, illetve ezek gyógymódjáról, beleértve a roma/cigány népesség életesélyeinek javítására vonatkozó célzott cselekvési tervek megfogalmazását? Ha igen, milyen szervezeteknek kell ebben az egyeztető munkában részt venniük, és kinek kell elindítania a tárgyalásokat (kormány, ellenzék, agytrösztök, roma szervezetek stb.)?

4. Lehetségesnek tartja-e a jelenlegi magyar társadalmi és politikai közegben egy olyan, az Országgyűlésnek alárendelten működő agytröszt tevékenységét, amelyik összefogná a roma/cigány népességre vonatkozó szakpolitikai kutatásokat? Kívánatosnak tartaná-e, hogy ennek a szervezetnek a kuratóriumában valamennyi jelenlegi és volt köztársasági elnök és miniszterelnök részt vegyen, ideológiai és pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül?Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.