Négy jobbikos képviselő akadt fenn az átvilágításon

A Jobbik feljelenti Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, és kezdeményezi annak a szakvéleménynek a nyilvánosságra hozatalát, amely szerint a párt négy országgyűlési képviselője nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Frissítve: a belügy szerint objektív tényeken alapult az átvilágítás eredménye.

Staudt Gábor jobbikos képviselő ezt pénteken azután közölte, hogy három frakciótársával - Balla Gergővel, Endrésik Zsolttal és Schön Péterrel - Schmitt Pál házelnöknél járt, aki tájékoztatta őket: nemzetbiztonsági átvilágításuk "kockázati tényezőket tárt fel". A jobbikos politikus a szakvélemény részleteit nem ismertette, elárulta azonban, hogy a jelentés a kampányban elhangzott kijelentéseiket, politikai véleményüket "minősítette önkényesen nemzetbiztonsági kockázatúnak". Hozzátette, hogy a Jobbik a szakvélemény titkosságának feloldását kezdeményezi és büntető feljelentést tesz Balajti László, a szakvéleményt jegyző Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója ellen, illetve társaival polgári kártérítést követel tőle.

Staudt Gábor érthetetlennek nevezte, hogy a "Gyurcsány-rezsim által kinevezett" Balajti Lászlót még nem távolították el az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről, és úgy fogalmazott, hogy átvilágításukkal kapcsolatban "Lendvai Ildikó forgatókönyve" valósul meg, a szocialista párt elnöke ugyanis "megjósolta" a szakvélemény eredményét. Arra is kitért, hogy az átvilágítást a Nemzetbiztonsági Hivatal jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal végezte, majd emlékeztetett, a Jobbik a választási kampányban a szervezet megszüntetését szorgalmazta. Staudt Gábor elmondta: alkotmányellenesnek tartják a szakvélemény megállapításait, mivel a képviselőjelöltként tett nyilatkozataiért senki sem vonható felelősségre. Mint mondta, a jelentés ezzel nem csupán őket, hanem 850 ezer választópolgárt minősített nemzetbiztonsági kockázatnak. Az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatóján a politikus az Alkotmányvédelmi Hivatalt AVH néven emlegetette, és kijelentette: az általuk megtapasztalt eljáráshoz képest "a Rákosi-korszak majdhogynem demokráciának nyilvánítható". Szerinte a probléma súlyosabb annál, hogy megelégedjenek "Balajti László példás megbüntetésével", mert Magyarországon jó hírneve került veszélybe. Staudt Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal jelentése nem kötelezi a nemzetbiztonsági bizottságot.

Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti, Staudt Gábor pedig a nemzetbiztonsági bizottságban képviselné a Jobbikot. A párt azonban nem marad delegált nélkül a testületekben, mivel a rendészeti bizottságba jelölt Rubi Gergely átvilágítása már lezárult, a nemzetbiztonságiba pedig átmenetileg olyan politikust küldenek, aki átment az ellenőrzésen - mondta Staudt Gábor.

A Belügyminisztérium közleményben reagált a jobbikos vádakra; eszerint az Alkotmányvédelmi Hivatal a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságába delegált tagok nemzetbiztonsági átvilágítását, a vizsgálat megállapításai objektív tényeken alapulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.