Négy évet kapott a nemzetvédelmi egyetem volt rektora

Négy év börtönre ítélte Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorát hivatali befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Ítélőtábla, helybenhagyva az elsőfokú bíróság döntését - hangzott el a Hír TV híradójában péntek este.

A hírműsor anyagának az mno.hu portálon közzétett összefoglalója szerint a televízió arról számolt be, hogy az ítélet indoklásában az szerepelt: "Szabó János az egész ország tekintélyének ártott". 

Máziné Szepesi Erzsébet tanácsvezető bíró a Hír TV beszámolója szerint úgy fogalmazott: "A bűncselekményeket mint Magyarország egyetlen nemzetvédelmi egyetemének a rektora, beosztásának a felhasználásával erre hivatkozással követte el, és kockáztatta ezzel Magyarország kedvező nemzetközi megítélését." 

A bíró arra is kitért, hogy a négy év szabadságvesztés szigorú, de arányban áll az elkövetett bűncselekmény súlyosságával. 

A Hír TV Riasztás című műsorának nyilatkozó volt rektor azt mondta, arra számított, hogy felmentik, mivel meg van győződve arról, hogy ártatlan.

Szabó János két társát is börtönbüntetésre ítélték, egyikük két, másikuk két és fél évet kapott.

A Fővárosi Bíróság márciusban első fokon négy év börtönre ítélte Szabó Jánost hivatali befolyással üzérkedés és négyrendbeli rágalmazás miatt. Két vádlott-társa bűnsegédként szintén letöltendő szabadságvesztést, két, illetve két és fél évet kapott. 

A vádirat szerint Szabó János - aki 2006-tól töltötte be a nemzetvédelmi egyetem rektori posztját - 2009-ben egy nemzetközi szállítmányozási cégtől próbált jogtalan előnyt kicsikarni oly módon, hogy valótlanul azt állította a cég magyarországi és nemzetközi vezetőinek: a vállalat egyes dolgozói fegyvert és drogot csempésztek. Ő azonban el tudja intézni - mondta -, hogy a cég kimaradjon a nyomozásból és a várható médiabotrányból, így nem sározzák be a cég nevét, megőrizheti üzleti jó hírét. 

Cserébe a rektor azt kérte, hogy távolítsák el a cég négy magyarországi dolgozóját, illetve bontsanak szerződést az aktuális őrző-védő partnerrel, és helyettük egy általa megjelölt biztonsági céget alkalmazzanak. 

Szabó János olyan információkkal próbálta megtéveszteni a nemzetközi cég vezetőit, hogy titkosszolgálati emberek a céggel összefüggésben állítólag arról beszélgettek: fél mázsa kokain eltűnése miatt két spanyol férfi jön Magyarországra, és leszámolásra készül. 

A rektort tavaly februárban kommandósok fogták el a munkahelyén, és négy hónapot előzetes letartóztatásban töltött. Szabó egyik vádlott-társa a nemzetközi cég magyarországi középvezetője volt, és négy kollégája eltávolítását szorgalmazta a rektoron keresztül, a harmadrendű vádlottnak pedig az érdekeltségi körébe tartozott az a biztonsági vállalkozás, amelyet a vádlottak megpróbáltak bejuttatni a nemzetközi céghez. A harmadrendű vádlott már többször állt bíróság  előtt, és börtönben is ült.

Az eljárás során korábban mindhárom vádlott tagadta bűnösségét, védőik felmentést kértek, hatósági provokációról, koholt bizonyítékokról, megalapozatlan vádakról beszéltek.

Idén január 1-jén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara jogutódjaként létrejött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.