Négy család 45 milliót követel az iszapkatasztrófa miatt

Négy család kártérítési perét kezdi tárgyalni jövő csütörtökön a Fővárosi Bíróság, a felperesek összesen mintegy 45 millió forintot követelnek a MAL Zrt.-től az iszapkatasztrófa következtében elszenvedett lelki és anyagi káruk megtérítésére.

A vörösiszap-katasztrófa miatt indított négy kártérítési pert kezd tárgyalni jövő csütörtökön a Fővárosi Bíróság. Négy család összesen mintegy 45,3 millió forintos vagyoni, illetve nem vagyoni kár megtérítését követeli a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-től (MAL Zrt.) - derül ki az FB lapunkhoz eljuttatott tárgyalási jegyzékéből. A keresetlevelek szerint 2010. október 4-én a MAL Zrt. által használt ajkai zagytározó gátja átszakadt, minek következtében Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely térségének nagy részét elöntötte a lúgos kémhatású vörösiszap.

A devecseri F. György János testfelületének 50-59 százaléka megégett, emiatt kórházban kezelték. A katasztrófa és a lúgmarás következtében olyan mértékű stressz érte, hogy egyéb orvosi segítségre is szüksége volt, jelenleg is poszttraumás stresszben szenved. F. György arra kéri a bíróságot: állapítsa meg, hogy az alperes a testi és lelki sérüléseket okozó iszapkatasztrófával megsértette a személyhez fűződő jogait, s kötelezze, hogy fizessen meg számára 6 millió forint nem vagyoni kártérítést.

A kolontári G. Tiborné és testvérének szülei a katasztrófában, október 4-én életüket vesztették. A néhai szülők otthonát a vörösiszap-áradat beborította, a tulajdonukban lévő fő- és melléképület lakhatatlanná vált, majd le is bontották. Az ingatlanban a szülőknek mintegy hárommillió forintnyi ingósága is volt. Az örökösként fellépő testvérpár az ingatlanban és az ingóságokban keletkezett kár miatt összesen mintegy 11,6 millió forint vagyoni, a szülők halála miatti stressz és lelki megrázkódtatás kompenzálására pedig fejenként öt-ötmillió forint, és a katasztrófa okozta stressz miatt további egy-egymillió forint nem vagyoni kár megtérítésére tartanak igényt.

A nyugdíjas R. Ferencné és társának kereste szerint a vörösiszapot a devecseri háza melletti úton szállították vissza Kolontárra. Így az egész környék szennyezetté vált, és azóta is elviselhetetlen szag és por terjeng. A MAL Zrt. a vagyoni hátrányon túl megsértette a felperesek testi épségéhez, egészségéhez és az emberi méltósághoz fűződő jogait. Ezért összesen 6,2 millió forintot követelnek a társaságtól. 

Ugyan ezekre hivatkozva pereli a MAL Zrt.-t a szintén devecseri Sz. Attiláné, ő csaknem 9,5 millió forintot követel a cégtől.

Mind a négy ügyben az első tárgyalási nap március 10-én lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.