Négy év, mínusz egy százalék

A korábbi előrejelzések szerint a részvételi arány az önkormányzati választáson nem éri majd el az ötven százalékot. Délelőtt még többen szavaztak, mint négy éve, de délután csökkent a részvételi hajlandóság.
Bár csak néhány tized százalékkal, de az első napközbeni jelentések szerint nagyobb volt az érdeklődés az önkormányzati választás iránt, mint négy esztendeje. Akkor az urnazárásig a szavazásra jogosultak 53,36 százaléka adta le a voksát, míg most a közvélemény-kutatók ötven százalék alatti részvételt prognosztizálnak.

Hét óráig – tehát a szavazókörök nyitása utáni első órában – a polgárok 1,06, kilencig 6,97, 11-ig 16,50 százaléka szavazott. Négy éve 0,99, 6,60, illetve 16,31 százalék volt ugyanez az arány. Minimálisan ugyan, de most legutóbb már rosszabb adatokat mértek, mint 2010-ben. Délután három órakor a részvételi arány 30,11 százalékos volt, míg 2010-ben ugyaneddig a választásra jogosultak 31,47 százaléka voksolt.

A fővárosban a szavazók 29,09 százaléka adta le a voksát, míg a megyék közül délután háromkor a részvétel Nógrád megyében volt a legmagasabb 36,52 százalékkal. A legalacsonyabb részvételi arányt 27,25 százalékkal Hajdú-Bihar megyében tapasztalták. A Dunántúl nagy része, illetve Pest és Bács megye eddig az országos átlag alatt teljesít.

Ebből egyelőre nem lehet biztosan következtetni arra, hogy a választói aktivitás a négy évvel korábbihoz képest tényleg csökken-e, mert a különbség most még alig haladja meg az egy százalékot. Így egyelőre nem tudni, hogy a közvélemény-kutatók prognózisa válik-e valóra.

Egyébként 2006-ban délután háromkor 34,77, 2002-ben 34,66 százalékos volt a részvétel, miközben akkor este hétig a választásra jogosultak 53,12, illetve 51,10 százaléka járult az urnákhoz. Mindazonáltal úgy tűnik, a választók nagyjából fele most is szavazni fog.

Az összehasonlítás kedvéért: a 2010-es parlamenti választáson a részvételi arány 64,36 százalékos volt, de az EP-választáson a harminc százalékot sem érte el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.