Ne vigyék el József Attila szobrát a Kossuth térről!

Az LMP tiltakozik az ellen, hogy a Kossuth térről elszállítsák József Attila szobrát – jelentette ki a párt csütörtöki, a műalkotás előtt tartott sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

Mint arról beszámoltunk, L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke szerint a Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről, ez következik abból a parlamenti határozatból, amely rendelkezik a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról. E határozat alapján még az idén megkezdik a Kossuth tér átépítését, a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra. 530 millió forintot szánnak az Országház épülete előtti felszín alatti parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és egymilliárd-huszonötmilliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.

A tervek szerint visszaállítják a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát, ami a mostani teljes átrendezését jelentené. 1944-ig ugyanis a Parlament épületének északi kapujánál, a mostani Károlyi Mihály-szobor helyén az 1918-ban merénylet áldozatául esett gróf Tisza István miniszterelnök szobra állt, a jelenlegi Kossuth-szobrot 1952-ben állították az 1927-ben felavatott, Horvay János által alkotott, a Batthyány-kormány tagjairól, köztük Kossuth Lajosról faragott szoborcsoport helyére, mert azt az akkori kommunista vezetés túl melankolikusnak találta, a Duna-parti József Attila-szobor helyén pedig 1945-ig idősebb gróf Andrássy Gyula miniszterelnök emlékműve állt.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a most a téren álló Kossuth Lajos-, Károlyi Mihály- és József Attila-szoborral, L. Simon László azt válaszolta, ezeknek a műalkotásoknak más méltó helyet kell találni a fővárosban vagy vidéken. József Attila bronzszobrát, Marton László alkotását 1980-ban állították fel a Duna partján, ezt eddig senki nem akarta elvinni a Kossuth térről. Nem úgy, mint az őszirózsás forradalom vezetőjének, az első magyar köztársasági elnöknek, miniszterelnöknek és baloldali emigráns politikusnak emléket állító, 1975-ben felavatott Károlyi-szobrot.

Varga Imre alkotása csaknem két évtizedig békében állt a helyén, mígnem a rendszerváltás után szélsőségesek rendszeresen leöntötték vörös festékkel, tavaly a Jobbik már eltávolítását követelte, Kövér László fideszes politikus pedig már egy éve úgy fogalmazott, hogy a Károlyi-szobor négy év múlva már nem fog a mostani helyén állni. A Jobbik gróf Tisza István szobrát látná szívesebben a helyén, Kövér László pedig Kéthly Anna egykori szociáldemokrata pártelnökét.

Az LMP politikusa azt mondta, a kormányzat nemcsak a téren, de az országban is az 1944 előtti állapotokat akarja visszaállítani. A politikus József Attilát úgy jellemezte, hogy ő volt az, aki saját életével is bizonyította, a kiszolgáltatott embereknek is van létjogosultságuk a társadalomban. Hozzátette, a szobor elszállítására egyetlen egy okot látnak, azt, hogy „amikor a fideszes törvénygyár gombnyomogató Jánosai kijönnek a parlamentből és beülnek a lézerblokkolós Audijaikba, akkor lelkiismeret-furdalásuk van, mert ez a törvénygyár a kiszolgáltatott emberek még inkább kiszolgáltatottá tételén dolgozik”. A képviselő végül azt a félelmét is megfogalmazta, hogy József Attila szobrát ugyanúgy eltüntetik majd, ahogy „eldózerolták a hajléktalanok viskóit tegnap Zuglóban”.

Kukorelly Endre képviselő a szobor tervezett elszállítására, illetve a közelmúlt utcaátnevezéseire utalva tűrhetetlennek és felháborítónak nevezte, hogy a kormányzat ilyen mértékben beáldozza a kultúrát napi politikai célok érdekében. A képviselő hozzátette, József Attila esetében ráadásul egészen kényes a helyzet, mert az egész magyar irodalom egyik központi alakjáról van szó.

A tér teljes visszarendezése, de főként a József Attila-szobor eltávolítása nagy felzúdulást vált ki értelmiségi körökben, a Facebookon pedig megjelent a "Szeretem József Attilát" elnevezésű csoport is, akik akár élőlánccal is meg akarják védeni József Attila szobrát a Kossuth téren.

Kukorelly Endre és az LMP sajtótájékoztatója a Kossuth téri József Attila szobornál
Kukorelly Endre és az LMP sajtótájékoztatója a Kossuth téri József Attila szobornál. 2011.10.20. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.