Lombikbébi program: Ne várj negyvenig!

Tavaly 1418 lombik baba született a hazai Kaáli intézetek közreműködésével. Negyven felett azonban még a mesterséges beültetések alig több mint tíz százaléka sikeres.

Önként és elsőként tette közzé a Kaáli Intézet (telephelyek: Budapest, Szeged, Győr, Debrecen, Miskolc, Pécs, Tapolca és Kaposvár) a 2010-ben végzett meddőségi kezeléseinek eredményeit.  Lombikbébi kezelések során ebben a naptári évben 3852 embrió beültetést végeztek 40 év alatti asszonyokon, melynek eredményként 1345 (35 százalék) gyermek született. 

A lombikbébi beavatkozások azonban közel sem olyan sikeresek 40 éves kor felett. Ebben a csoportban 671 embrió beültetésből, mindössze 73 (11 százaléka) gyermek látott napvilágot. Kaáli Géza az intézet alapító professzora szerint ebből mindenkinek le kell vonni a tanulságot és nem szabad 40 éves korig várni a gyermekvállalással.

A lombikbébi kezelések mellett a Kaáli Intézetben más meddőségi kezeléseket is végeztek 2010-ben, melynek eredményeként további 450 gyermek született. Összességében tehát 1868 gyermek köszönhet életét az intézetnek, ez a 2011-es hazai születésszám 2 százaléka. 

A hazai meddőségi kezelésekért csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint kétmilliárd forintot fizet ki évente az eljárással foglalkozó közfinanszírozott centrumoknak, a célra fordított és szintén a centrumok profitját növelő magánköltésekről pedig adat sincs. Egyetlen lombikbébi-kezelés 362 ezer forint, az OEP öt ilyen beavatkozáshoz ad támogatást, már ha valaki olyan szolgáltatóhoz fordul, amely kap erre a célra közfinanszírozást. ( A Kaáli Intézet ilyen.) A kezelések alatt alkalmazott gyógyszerek támogatása részleges, a peteérést stimuláló szerek árán 70 százalékos támogatás van, az egyéb gyógyszerekért teljes árat kell fizetni, a klasszikus lombikbébiciklus gyógyszeres költsége 80-150 ezer forint is lehet. A sikeres terhességhez pedig egy lombikpróbálkozás nem elég. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.