Ne legyenek gyilkosok a nemzeti díszparcellában!

Négy civil szervezet tartott antifasiszta demonstrációt a Radnóti-emlékév kapcsán vasárnap Budapesten; a tömörülések szerint az adófizetők pénzéből nem lehet emlékhelyet fenntartani náci, nyilas gyilkosoknak.

A MEASZ - Összefogás a Demokráciáért, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete, a Magyar Antifasiszta Liga és a Demokratikus Hálózat által a Kossuth térre, a Miniszterelnöki Hivatal elé szervezett rendezvényen mintegy harmincan vettek részt.


A szervezetek állásfoglalásukban azt írták, hogy Radnóti és társai kínzóinak, a bori keretlegényeknek díszsírhelyeket tart fenn a magyar állam. „Félszáz náci, nyilas gyilkos sírja is bizonyíthatóan ott van abban a díszparcellában, amelyet az állam a mi adóforintjainkból Nemzeti Pantheon (298-as parcella) néven tart fenn" - fogalmaztak a dokumentumban.

Hanti Vilmos, a MEASZ - Összefogás a Demokráciáért elnöke vasárnap, az egybegyűltek előtt azt mondta: - Minden embernek joga van végső nyugalomra, ugyanakkor azt szóvá kell tenni, hogy az utókor mit csinál egyes emberek emlékével. Hősöknek emléket állító sírhelyeken olyanok is nyugszanak, aki erre nem méltóak. Mindenképpen gyilkosok voltak - jelentette ki Hanti Vilmos hozzátéve, hogy azon még vita folyik, hogy valóban Radnóti gyilkosa is köztük van-e.

Helmut Scholz, a német Balpárt (Die Linke) külügyi vezetője azt hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni, hogy mit tettek a fasiszták a világban. Minden demokratikus politikai erőnek kötelessége kiállni a neofasizmus ellen - jelentette ki.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője beszédében az antifasiszta szervezetek cselekvésének fontosságát hangsúlyozta.

Galba-Deák Ádám, a Demokratikus Hálózat elnöke azt közölte: hétfőn a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz fordulnak, és követelik azt, hogy az állami zászló és címer kerüljön le a gyilkosok sírjáról.

Zinner Tibor, aki egyike annak az öt történésznek, akiket Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke felkért a 298-as és a 301-es parcella emléktábláira felírt nevek beazonosítására, 2008 áprilisában azt MTI-nek elmondta: a 298-as parcella tábláján szerepel például Láday István csendőr alezredes neve, aki részt vett a budapesti zsidók elhurcolásában. Többek között a nevéhez fűzhető Bajcsy-Zsilinszky Endre és Jávor Pál letartóztatása is.

Beszámolója szerint a 298-as parcella emléktábláján ott van egyebek mellett annak a Bottka Imrének a neve, aki a 401-es különleges munkásszázad leghírhedtebb keretlegénye volt, de megtalálható több olyan tömeggyilkos neve is, akik a szerbiai Borban hajtottak végre háborús bűncselekményeket.

Radnóti Miklós költőt, műfordítót 65 évvel ezelőtt 1944. november 9-én végezték ki keretlegények Abdán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.