Nem hagyják a 13. havit

Túllépi a tűréshatárt a közszféra egészét érintő kormányzati megszorító csomag, amelyet a válságra való hivatkozással el lehet fogadni, s elfogadhatatlanok azok a nyilatkozatok, amelyeket a politikai hatalom és a gazdasági élet egyes szereplői fogalmaznak meg a közszolgálattal kapcsolatban – hangzott el a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szombati rendkívüli kongresszusán. A küldöttek hét pontban összegezték tiltakozásukat egyebek mellett a bérek és a 13. illetmények befagyasztása ellen.

Feszült légkörben tartotta meg rendkívüli kongresszusát szombaton a közszférában szerveződő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A közszolgák úgy érzik, a válság miatt kialakult helyzet negatív hatásainak mérséklésére tervezett újabb megszorítások legnagyobb vesztesei ismét a köztisztviselők, a közalkalmazottak, a szolgálati viszonyban állók és a nyugdíjasok lennének.

Galló Istvánné, Bárdos Judit alelnökök és Szabó Endre tiszteletbeli elnök hallgatják Varga László a SZEF elnöke beszédét a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának rendkívüli kongresszusán
Galló Istvánné, Bárdos Judit alelnökök és Szabó Endre tiszteletbeli elnök hallgatják Varga László a SZEF elnöke beszédét a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának rendkívüli kongresszusán

Keményen fogalmaztak a csaknem 700 ezer közszolga érdekeit képviselők a tanácskozáson, hiszen nem kevesebbről van szó, minthogy – a rendszerváltozás óta először – jövőre nem nő, hanem nominálisan csökken a fizetésük. A jövő évi béremelés törlése és a 13. havi illetmény felfüggesztése miatt ugyanis 13 százalékkal lesz kevesebb a bérük.

A küldöttek is megerősítették, hogy indokolt volt az egységes közszolgálati sztrájkbizottság működésének felújítása, mert fel kell lépniük azért, hogy jövedelmük, életszínvonaluk ne csökkenjen tovább. Varga László, a konföderáció – és a sztrájkbizottság – elnöke elfogadhatatlannak mondta, hogy a válság várható veszteségeit kizárólag a munkavállalókra, igen nagy arányban a közszolgálatra és a közintézményekben dolgozókra terhelik. Kifejtette: a válságot ugyan külső körülmények okozták, de hozzájárult, hogy a nagypolitika, a döntéshozatal és a politikai együttműködés szintje, valamint az ezzel párhuzamosan megnyilvánuló kormányzati tevékenység miatt a reakcióképességünk nem olyan, mint amilyen lehetne.

Megfogalmazása szerint egy komoly megbetegedésre sokkal rosszabbul reagált a szervezet, mert nem kezelt megfelelően egy másfajta betegséget. Amíg a politikai elit nem képes a minimumkonszenzusra, s megosztja a magyar társadalmat, addig megosztja a szakszervezeteket is – hangsúlyozta az elnök, utalva arra, hogy bár november 29ére a többi konföderációval közös demonstrációt hirdettek a megszorítások elleni tiltakozásul, a tüntetésen várhatóan döntően a közszolgák képviselői lesznek ott.

A vitában felszólalók közül többen, így például Szabó Endre, a SZEF tiszteletbeli elnöke is megerősítette, hogy túllépi a határt a közszféra egészét érintő kormányzati megszorító csomag, amit a válságra való hivatkozásként el lehet fogadni. Ugyanakkor elismerte, hogy az ország ilyen nehéz helyzetben nem volt még, a szakszervezetek is súlyos kihívásokkal néznek szemben. A kihívásokra azonban az ország sorsáért érzett fokozott felelősséggel, a realitásokon nyugvó markánsabb érdekképviseleti politikával kell reagálni. Az egyébként szükséges, határozott tiltakozást a törvényes keretek között kell megszervezni – tette hozzá.

A küldöttek hét pontban foglalták össze tiltakozásukat. Egyebek között követelik, hogy közfeladatot csak közintézményben, közszolgálati jogviszony keretében foglalkoztatott dolgozókkal lehessen ellátni. Követelik a közszolgálati intézmények privatizációinak leállítását és az eddigiek felülvizsgálatát. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy az állam kibújjon kötelezettségei alól és ne teljesítse alapfeladatait.

Kiállnak a 13. havi illetmény megtartásáért, amely nem jutalom, hanem a közszolgálati bérrendszerek és a közszolgák éves keresetének része. Elvárják, hogy a juttatást a közszférából önhibájukon kívül kiszervezett, de továbbra is közfeladatot ellátó dolgozók ezentúl is megkapják, s azt is, hogy a teljes összegű 13. havi nyugdíj is megmaradjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.