Ne tegyék tönkre a gyerekeket!

A gyermekbarát igazságszolgáltatás keretében egy új, elsőként Izlandon alkalmazott meghallgatás módszerének magyarországi bevezetését szorgalmazza az ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden.

Székely László szerint az utóbbi hónapok megrázó gyermekbántalmazási, zaklatási esetei újra és újra megmutatták, hogy kulcskérdés a gyermekek legfőbb érdekeit szem előtt tartó, komplex meghallgatási módszerek kidolgozása és alkalmazása.

Szombathelyen európai uniós támogatással és példaszerű helyi szakmai összefogással elindult egy kísérleti projekt az izlandi módszer magyar sajátosságokat figyelembe vevő meghonosítására – közölte Székely, aki miután a vasi megyeszékhelyen tájékozódott a projektről, konferenciát szervezett a módszer országos bevezetésének lehetőségeiről civil és szakmai szervezetek és az illetékes hatóságok részvételével.

A „Barnahus" ("gyerekház") modell egy komplex, a gyermek legfőbb érdekét és a gyermeki jogok érvényre jutását biztosító módszer, amelyet először Izlandon vezettek be 1999-ben. A Barnahus ház a hagyományos kihallgató helyektől elkülönült, családi házas környezetben található, a berendezésében, színeiben az egyes korosztályok igényeihez igazodik.

A Barnahus keretében nemcsak az igazságszolgáltatási meghallgatásokat folytatják le a meghatározott interjúprotokoll alapján, hanem a szakemberek folyamatos kutatómunkát, utánkövetéses vizsgálatokat végeznek, módszertani és képzési feladatokat is ellátnak.

Székely közleményében emlékeztettek arra: súlyos pszichés bántalmakat okozhat egy gyereknek, ha a vele szemben elkövetett zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról háromszor-négyszer is be kell számolnia a hatóságok meghallgatásain, ezzel újra átélve a traumát. Az izlandi modell előnye, hogy elkerüli az ismétlődő meghallgatás miatti traumát.

Székely kiemelten támogatja a Barnahus modell mielőbbi magyarországi bevezetését. Európában eddig csaknem 120 Barnahus ház létesült, főként a skandináv országokban, de 15 éve működik a modell Zágrábban és Amszterdamban is. Jelenleg Európa 24 országa tervezi bevezetni, a 24-ből pedig 12 ország - köztük Magyarország is - igen közel jár a megvalósításhoz - közölték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.