Így vitatkoznak ők: Navrasics kioktat, sérteget és mellébeszél

Elképesztő ügyességgel beszélnek el egymás mellett politikusaink: úgy tűnik, a parlamentben egy világos kérdésre sem lehet egyértelmű választ remélni. Van viszont kioktatás, fölényeskedés és személyeskedés bőven. Legalábbis ezt mutatja a hétfői ülésen készült jegyzőkönyvrészlet.

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Lamperth Mónika, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a közigazgatási és igazságügyi miniszternek: „Szolgál vagy uralkodik?” címmel. Lamperth Mónika képviselő asszonyt illeti a szó.

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az ön két államtitkára közül az egyik vagy felkészületlen, vagy nem mond igazat. Ma interpellált Varga Zoltán képviselőtársam önhöz, ön ugyan benn volt a teremben, de nem ön válaszolt, hanem Szabó Erika államtitkár asszony, és azt kérdezte az államtitkár asszonytól, hogy a járásokkal a ma működő kistérségi rendszert kívánják-e felváltani, vagy sem.

Erre az államtitkár asszony a képviselő urat kioktatta, és elmagyarázta, mint az általános iskolában, hogy mi a különbség az önkormányzati és az állami feladat között, mi a különbség a kistérség és a járás között, de a képviselő úr nem a kisujjából szopta ezt a kérdést, hanem Rétvári Bence államtitkár úr Gödöllőn, egy konferencián mondta azt, hogy 2013-ban felváltja a kistérségi rendszert a járási rendszer.

Az egyik államtitkár azt mondja, hogy mindkettő fennmarad tartósan, és kioktatást tart arról a parlamentben, hogy mi a különbség az önkormányzatiság és az állami feladat között - miközben, hozzáteszem, ezt mi elég jól tudjuk -, a másik államtitkár pedig azt mondja, hogy 2013-tól az önkormányzati típusú kistérségi rendszert az állami uralmi járási rendszer váltja föl.

A két államtitkár állítása között óriási ellentmondás van, és ami még inkább probléma, hogy nem tudják az önkormányzatok, nem tudják a településen élő emberek, hogy most akkor mi az igazság, és végképp nem lehet tudni arról semmit, hogy az önök közigazgatási koncepciója kistérségi szinten mit takar.

Miniszter úr, segítsen abban, hogy lássunk tisztábban! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Válaszadásra megadom a szót Navracsics Tibor miniszter úrnak. Öné a szó, miniszter úr.

DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Képviselő asszony, nagyon szívesen segítek, csak nehogy aztán azt mondják, hogy én is kioktattam önöket, de az a helyzet, hogy valóban itt voltam a teremben és hallottam, és nagyon sajnálom, hogy önkormányzati miniszter úgy lehetett valaki évekig, hogy halvány segédfogalma sem lehet arról, hogy mi különbség az önkormányzati igazgatás és az államigazgatás között. (Gőgös Zoltán: Szégyelld magad!)

Hát látja, ezt mondtam. Azt kérte, hogy segítsek, amikor segítek, akkor meg azt mondják, hogy az nem jó. Megpróbálom elmagyarázni ismét. Van külön az államigazgatás… (Gőgös Zoltán: A kettő közül melyik? Melyik az igaz?) Gőgös, egykor volt államtitkár úr,  hiába ordibál, akkor is elmondom. (Gőgös Zoltán: Melyik az igaz?) Van az államigazgatás, azaz a járási szint azon feladatellátás szintje lesz, amelyet az állami szervek fognak ellátni, ami az állami feladatellátás körébe tartozik. Hogy az önkormányzati rendszer hogyan alakul, abba a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem akar beleszólni.

Egyébként az alkotmány vitája során rengetegszer elmondhatták volna, ha egyáltalán halvány gondolatuk is lett volna az egésszel kapcsolatban (Mandur László: Van!), és nem azt választották volna, hogy azalatt inkább fagylaltoznak, ebédelnek, randevúzgatnak vagy beszélgetnek egymással (Mandur László: Ezt nem lehet csinálni.), hanem itt lennének a parlamentben, és dolgoznának, mint ahogyan teszi ezt más ellenzéki párt annak ellenére, hogy nem ért egyet az alkotmánnyal.

A különbség tehát az államigazgatás és az önkormányzati igazgatás között, hogy az államigazgatás hierarchikus felépítésű, állami feladatellátási rendszer. (Gőgös Zoltán: Nem ez volt a kérdés!) Célunk szerint a járás az államigazgatás legalsó szintje lesz azért, hogy a polgárok hamar oda tudjanak jutni, ahol az állami ügyeket intézik, és könnyen el tudják intézni; ne úgy, mint a régióközpont, amit ön megálmodott, ami elvitte volna 150-200 kilométerre az ügyintézést a polgároktól, hogy egy sümegprágai polgárnak Székesfehérvárra kelljen buszoznia, vonatoznia, stoppolnia, autóznia, és a dunántúli közlekedési viszonyokat ismerve egy nap alatt meg se tudjon fordulni, ha ügyet kell intéznie a régióközpontban.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Megköszönöm a miniszter úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő asszonynak. Öné a szó.

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Én önt az egyik legfelkészültebb kormánytagnak tartom; remélem, nem lesz baja ebből, hogy ezt mondtam.

Ez a rendkívül alacsony színvonalú mellébeszélés azt mutatja, hogy vagy nincs még eldöntve, hogy a két államtitkár által képviselt álláspont közül önök melyiket akarják majd megvalósítani 2013 után, vagy pedig azt, ami még ennél is rosszabb, hogy a Belügyminisztérium és a Közigazgatási Minisztérium nem beszél erről egymással.

Ha tegyük föl, Szabó Erikának van igaza, és mind a két rendszert teljes kiépítettségében üzemeltetni akarják, akkor jövő héten ezt a kérdést fogjuk föltenni, hogy mennyibe fog ez kerülni, ugyanis ez legalább duplája annak, mint amennyibe ma kerül. Hogyan lesz ettől olcsóbb és hatékonyabb közigazgatás?

Ezekre a kérdésekre önnek, önöknek válaszolni kell, nem elsősorban nekem, hanem a magyar adófizetőknek. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. A miniszter urat viszonválasz illeti meg. Megadom a szót, miniszter úr.

DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Asszony! Kétségtelen: lekenyerezett azzal, amikor azt mondta, hogy az egyik legfelkészültebb miniszter vagyok, ezért én erre nem is tudok frappánsan reagálni, hogy az ön felfogóképessége viszont hogyan áll. (Derültség a Fidesz padsoraiban.) De nem arról van szó, hogy párhuzamosan végeznék a feladatokat ezek a szervek, hanem mint említettem, az önkormányzatok ahogy eddig, úgy a jövőben is önkormányzati feladatokat fognak ellátni, az állami szervek pedig államigazgatási feladatokat.

Nagyon sajnálom, hogy nem megy a gyakorlat. (Gőgös Zoltán: Rétvári nem ezt mondta!), tehát hogy a tudatosítási folyamatban nem jutunk egyről a kettőre. Addig ismételném ezeket, amíg egyszer mondja, hogy aha, most már értem. Akkor jön a következő lépés: hogyan szervezzünk hatékony államigazgatást? Ezen vagyunk most. (Dr. Lamperth Mónika: Szégyellje magát! Szégyellje magát!) És ahelyett, hogy állandóan felháborodna, ha új ismerettel találkozik, inkább talán ismételje át az államigazgatási alapismereteket.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Mandur László: Szép válasz volt. Köszönjük szépen! - Gőgös Zoltán: Szégyen!)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.