Navracsicsnak sok volt az érpataki ámokfutás

Közleményben ítélte el a Külgazdasági és Külügyminisztérium az érpataki polgármester hétvégi performanszát, amelynek során jelképesen kivégezték az izraeli állami vezetőket.

A tárca közleménye szerint Magyarország a gázai konfliktus kirobbanása óta az összecsapások leállítására és tűzszünetre hívja fel a szemben álló feleket. Mint írják, drámai módon nő az áldozatok száma, és hosszabb távon csak diplomáciai megoldás biztosíthatja az izraeliek és a palesztinok biztonságos egymás mellett élését.

A külügy ezért megdöbbenéssel fogadta az érpataki akciót. "Más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is. A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez" - áll a közleményben.

Megdöbbenését fejezte ki hétfő délutáni közleményében Izrael budapesti nagykövetsége is, amiért "egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen".

Mint írják: demokratikus országként Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidóellenesek; a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik, és más emberek meggyilkolására szólítanak fel – mint ahogy azt Érpatakon hallottuk.

Ilan Mor nagykövet közlése szerint „a szavak ölhetnek. Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan, a magyar törvényeknek megfelelően kivizsgálják ezt a tettet. Tudom, hogy a magyar társadalom többsége egységesen elutasítja és elítéli ezeket a szörnyű, sértő és mocskos szavakat, tetteket”.

Amint arról beszámoltunk, Orosz Mihály Zoltán a hétvégén nyilvános akasztást szervezett két, Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnököt és Simon Peresz leköszönt államfőt jelképező bábu számára. Orosz az ítélet "végrehajtása" előtt megtaposott egy izraeli zászlót is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.