Navracsics minisztériuma ellentmond Szijjártónak

Teljes ellentmondásba keveredett tegnap a közigazgatási tárca a miniszterelnöki szóvivővel.

Az Index egy a birtokában lévő dokumentumra hivatkozva arról írt, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztése kapcsán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakvéleményben hívta fel a figyelmet az intézkedés lehetséges következményeire.

Ebből pedig – írta az Index – az következik, hogy a kormány tudatosan megy szembe az alkotmánnyal és az uniós joggal. A dokumentum lényege ugyanis az, hogy az intézkedés a korábban kötött polgári jogi szerződésekbe történő olyan súlyú beavatkozás lenne, amelyet az AB, illetve az Európai Bíróság csaknem bizonyosan elfogadhatatlannak minősít majd.

„Nem tudunk ilyen anyagról. A kormányülésen egyébként ezt a közigazgatási miniszter egyértelművé is tette. A kormány olyan előterjesztést készít, amely erkölcsileg helyes, pénzügyileg tartható, jogilag korrekt; kiállja a hazai és a közösségi jogi fórumok próbáját.” Ezt válaszolta írásban feltett kérdésünkre Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

A közigazgatási tárca viszont – szintén írásban – lapunkkal azt közölte, hogy a minisztérium mindenkinek nyújt jogi segítséget, aki a jogalkotás során ezt kéri. Az előtörlesztéssel kapcsolatban – írják – a tárcánál a Fidesz-frakció felkérésére készítettek jogi szakvéleményt, annak tartalmáról azonban nem kaptunk tájékoztatást. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.