Navracsics is több nőt szeretne

Három kormánypárti képviselő - köztük Navracsics Tibor kormányfő-helyettes - is igennel szavazott arra az ellenzéki javaslatra, amely jelentősen emelte volna a nők arányát a parlamentben. Orbán Viktor ezúttal a nem gombot nyomta meg, pedig négy évvel ezelőtt egy hasonló tartalmú előterjesztést még szavazatával támogatott.

Navracsics Tibor kormányfő-helyettes és két másik kormányzati tisztséget betöltő fideszes képviselő a kormánypárti frakcióval szemben megszavazta hétfőn a női kvótáról szóló LMP-s javaslatot - adta hírül az origo. Valószínűleg nem félreszavazás történt, az LMP ugyanis név szerinti szavazást kért a javaslatról.

Igennel szavazott három olyan fideszes képviselő, akik magas rangú kormányzati tisztséget töltenek be: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára, illetve Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormánypárti képviselők közül tartózkodott Ékes Ilona, aki korábban arról beszélt az origo-nak, hogy gondolkodott azon, hogy megszavazza a javaslatot. Ugyancsak tartózkodott Balog Zoltán, a KIM esélyegyenlőségi államtitkára, illetve Bencsik János, aki december elején mondott le a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkári posztjáról.

A választási törvényhez az LMP-s Ertsey Katalin és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás december elején terjesztett be egy módosító indítványt a választási törvénytervezethez, amelyben azt javasolták, hogy ha a pártok választási listáin a két egymást követő helyen azonos nemű jelölt szerepel, akkor a következő helyen ellenkező nemű jelöltet kell állítani.

Ertsey korábban az origo-nak arról beszélt, hogy a javaslatot eredetileg támogatta a Fidesz több politikusa, illetve az MSZP is, a benyújtás előtt azonban az MSZP és a Fidesz is kihátrált mögüle, a Jobbik pedig közölte, hogy Gaudi neve hiába van ott az indítványon, nem támogatják a javaslatot. A jobbikos politikus végül nem is vett részt a hétfői szavazáson.

Az LMP-s javaslatot végül 291 nem, 54 igen arányában elvetették. Az indítványra a három kormánypárti képviselő mellett az MSZP és az LMP képviselői szavaztak igennel. 2007-ben hasonló témában már tartottak név szerinti szavazást, a Fidesz-frakció akkor lelkiismereti szavazást rendelt el, és többek között Orván Viktor kormányfő is megszavazta a javaslatot, hétfőn viszont ő is nemmel szavazott.

Az origo megkeresésére kedden a Fidesz-frakció sajtóosztálya nem adott választ arra kérdésre, hogy a kiszavazó képviselők számíthatnak-e retorzióra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.