Navracsics fölfedezné Közép-Európát

Közép-Európát újra fel kell fedeznünk és újra kell definiálnunk! – mondta Navracsics Tibor csütörtökön egy veszprémi konferencián.

- Miközben volt egy közös államiság és sok közös kulturális hagyomány, az első világháború végétől mindannyian külön államban, külön nemzetként folytattuk utunkat. Most talán eljött az ideje annak, hogy Közép-Európát ismét újradefiniáljuk - mondta Navracsis Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter egy csütörtöki konferencián a veszprémi megyeházán.

A megerősített visegrádi együttműködés perspektívái címmel megrendezett nemzetközi konferencián és szakmai workshopon - melyen részt vettek Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország képviselői - Navracsics Tibor közölte: ennek szellemében jön létre a Pannon Egyetemen a közép-európai tanulmányokkal foglalkozó központ is, amely lengyel és horvát nyelven tanfolyamokat tart, s Közép-Európával kapcsolatos tárgyakat tanít, s ennek a folyamatnak része az is, hogy megbeszélik a visegrádi négyek együttműködésének tapasztalatait, s hogy milyen lehetőségei vannak a közép-európai együttműködésnek.

A Pannon Egyetem Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézete, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) támogatásával indított, a közép-európai térség megismerését célzó oktatási és kutatási program keretében megvalósuló rendezvényen a visegrádi országok diplomatái egyetértettek abban, hogy a további együttműködés az energiapolitika, a közlekedés, az infrastruktúra, valamint a tudományos kutatások, az üzleti élet - kis- és középvállalkozások - terén folytatódhat.

Az egyetem társadalomtudományok és nemzetközi tanulmányok intézete szervezeti egységeként kezdi meg működését 2013. január 1-jétől a regionális tanulmányok kutatóközpontja, amely szervezetileg három tematikus munkacsoportból áll, a migráció, kettős állampolgárság, honosítás, továbbá a magyar biztonságpolitika és békefenntartás nemzetközi politikai dimenziói, valamint a közigazgatás, területpolitika, határon átnyúló kezdeményezések bázisán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.