Navracsics a helyettes, Varga a 'kabinetfőnök', Szijjártó a szóvivő

Mivel megbízta Sólyom László köztársasági elnök a kormányalakítás előkészítésével, ennek eleget kíván tenni. A választók mást várnak a kormányzástól, ezért döntöttek meg egy komplett politikai-gazdasági rendszert. A Fideszre és a KDNP-re a nemzeti együttműködési rendszerre "sem rangkórság, sem kormányzati dáridó" sem fér bele - hangoztatta Orbán Viktor délutáni sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint a miniszterelnök munkáját a miniszterelnökség szervezi, a miniszterelnökség vezetője a miniszterelnök államtitkára lesz. Erre Varga Mihályt kérte fel Orbán Viktor. - Új alapokra kell helyezni a miniszterelnök kapcsolatát az emberekkel, a médiával is. A miniszterelnök dolga, helyzete alapvetően más, mint az "oligarcháké volt". A miniszterelnök nem az ország tulajdonosa. Egy közösség tagja, akit választások útján bízták meg a miniszterelnöki feladatok ellátásával - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnöki szóvivő Szijjártó Péter lesz.

Nem lesz miniszterelnöki hivatal, a kormányzati munka koordinálása a közigazgatási és igazságügyi miniszter feladata lesz - erre Navracics Tibort kérte fel Orbán Viktor, aki egyúttal miniszterelnök-helyettese is lesz. Jövő hétfőre egy kormánymegbeszélés összehívására kérte fel Orbán Viktor Navracsics Tibort. Ezen ülés második része nyilvános lesz, ekkor mutatják be a leendő kormánytagokat.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy nem lesznek "csúcsminisztériumok" - ez alkotmányosan sem helyes kifejezés - hangoztatta Orbán Viktor.

Az Orbán-kormány várható felépítése

A Mol védett pozícióban van, Szapáry tanácsadó lesz

A Fidesz elnöke elmondta még: a Miniszterelnökségen dolgoznak majd főtanácsadók és tanácsadók, akik a miniszterelnök "hatókörének meghosszabbítása érdekében" külföldön, vagy belföldön eljárhatnak. Szapáry György lesz az egyik ilyen főtanácsadó a Miniszterelnökségnél. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő".

A következő időszak menetrendjéről szólva kifejtette: a parlament megalakulása után, de még a kormány felállása előtt törvényjavaslatokat nyújtanak be. Kiemelte: ezt követően, várhatóan május végén a tényfeltáró bizottság már tud egy közbülső jelentést készíteni a gazdaság állapotáról, amelyek ismeretében a kormány a lehető legrövidebb időn belül tud a gazdasági helyzet javítása érdekében terveket készíteni. Mint mondta, ez június első felében lehet. Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

Az IMF-tárgyalások kapcsán leszögezte: ezeknek egy biztos és hivatalos időpontja van, a nyár vége. A kérdés az - fűzte hozzá -, hogy akarnak-e ez előtt tárgyalni a szervezettel; erről kikéri majd a nemzetgazdasági miniszter véleményét.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett, annak idején a Fidesz is megszavazta a parlamentben a kormánnyal együtt a "lex Mol-t", amely kimondta: a Mol nemzeti, a nemzet jövője szempontjából kulcsvállalat, amellyel szemben ha ellenséges lépések történnek, akkor meg kell védeni. Kiemelte: meg is védték akkor a kormánnyal közösen. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: ma a Mol védett pozícióban van. Szándékom, hogy a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai vállalatok hasonlóképpen élvezzék a kormány figyelmét, ha szükséges, akkor védelmét is - fogalmazott.

A miniszterelnöki poszt várományosa úgy vélekedett: az oroszokkal fennálló vita esetén a kormány megalakulását követő nagyon rövid időn belül tárgyalásokat folytatnak majd, és gyors megállapodásokat kötnek. "Világos elképzeléseink vannak arról, hogy a mostani áldatlan helyzetet hogy kell felszámolni, amelynek fenntartásában a négy szereplő közül egyik sem érdekelt, sem a Mol, sem az orosz cég, sem a magyar, sem az orosz állam" - fogalmazott. Hozzátette: a helyzetet meg kell oldani, és meg is fogják.

Navracsics Tibor (44 éves)

Navracsics Tibor az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1990-ben. A Veszprémi Városi Bíróságon, majd a Veszprém megyei önkormányzatnál dolgozott. 1993-ban tanársegéd lett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd az 1996-97-es tanévben egy ösztöndíj segítségével Brightonban tanított az egyetemen. 1997-től adjunktusként, 1999-től docensként oktatott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1999-ben doktorált politikatudományból. 2003-tól a Fidesz elnöki kabinetfőnöke. A 2006. évi országgyűlési választásokon Veszprém megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 16-tól a Fidesz frakcióvezetője.

Varga Mihály (45 éves)

Varga Mihály 1989-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem áruforgalmi szakán szerzett oklevelet. 1988. december végén csatlakozott a Fideszhez, a párt Szolnok megyei csoportjának alapítója. 1990 óta országgyűlési képviselő. 1998. július 14-től 2000. december 31-ig politikai államtitkár a Pénzügyminisztériumban, 2001. január 1-től 2002. május 27-ig pénzügyminiszter. 1994-től 2003-ig a Fidesz országos alelnöke, 2005. június 11-től a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke. Varga Mihály a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke, a Johannita Lovagrend tagja, 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere, a Rákóczi Szövetség tagja.

Szijjártó Péter (32 éves)

1995-1996-ban az Amerikai Egyesült Államokban tanult, majd 1997-ben a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett. 2002-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakjain. Az 1998-as önkormányzati választásokon a legfiatalabb képviselőként szerzett mandátumot Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésében, ahol az oktatási, kulturális és sportbizottság alelnöke volt. 1999-es megalakulása óta a Fidelitas győri csoportjának vezetője, 2001 márciusától a szervezet országos alelnöke. 2001-től a Fidesz országos és megyei választmányának tagja. 2004. január 31-én a Fidelitas Országos Választmánya elnökévé választották. 1998-ban bekerült a megyei jogú város közgyűlésébe, ahol az oktatási, kulturális és sportbizottság alelnöke. 2000. áprilistól elnöke az Ifjúsági és Sportminisztérium Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanácsának, melynek feladata ifjúsági célú pályázatok kiírása és elbírálása. A 2002. évi országgyűlési választásokon a Fidesz-MDF közös Győr-Moson-Sopron megyei területi listáról szerezte mandátumát. A 2002. május 15-én megalakult Országgyűlés legfiatalabb képviselőjeként az egyik, a képviselői esküt felolvasó korjegyző. A 2006. évi országgyűlési választásokon Győr-Sopron megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 16-tól frakcióvezető helyettes. A Fidesz elnökének stábfőnöke, szóvivő. (Cs. I.)

Orbán Viktor bemutatja leendő kormánya első három tagját: Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárt, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest és Szijjártó Péter szóvivőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.