Navracsics: elutasítjuk a családtámogatás megcsonkítását

A Fidesz a hétfői parlamenti szavazáson elutasítja a gyed, a gyes és a családi pótlék korlátozását, és ha kormányra kerül, akkor a gazdasági növekedés függvényében sokkal bőkezűbb családtámogatási rendszert épít ki - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető a Fidesz hétfői elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint szociális, gazdasági és etikai értelemben is igazságtalan, hogy a kormány ismét a családokat érintő megszorításokról döntött, hiszen a gyermeknevelés esélyeinek csonkítása a jövő felélését jelenti.

Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén az ingatlanadóhoz hasonlóan megszünteti-e ezeket az intézkedéseket, vagy hatályban hagyja őket, azt mondta: amint a gazdasági növekedés üteme lehetővé teszi, egy, a jelenleginél lényegesen bőkezűbb családtámogatási rendszert fognak életbe léptetni. Mint mondta, az ingatlanadó egy be nem vezetendő adónem, hiszen a jövő év közepén akarják életbe léptetni, amikor már "vélhetően csak a végkielégítésüket fogják számolgatni a kormánytagok".

Ugyanakkor - folytatta - a családtámogatási rendszer megcsonkítása már most be fog következni, éppen ezért az a Fidesz célja, hogy amint a gazdasági növekedés üteme lehetővé teszi, az 1998 és 2002 közötti rendszerhez hasonló családtámogatást vezessen be.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: nem a családok tehetnek arról, hogy Magyarország ilyen nehéz helyzetbe jutott. Mint mondta, a kormány eddig sem tett semmit a családok védelme érdekében, sőt elsősorban a családok lettek elszenvedői a jelenlegi társadalmi és gazdasági válságnak, a munkanélküliség az áremelkedés miatt.

Úgy vélte, hogy a mostani intézkedések a jelent és a jövőt egyaránt veszélyeztetik, hiszen ha rosszul alakulnak idén a halálozási statisztikák, akkor akár a 10 milliós lélektani határ alá csökkenhet Magyarország népessége. Hozzátette: gyermeknevelés vállalásának ösztönzése nem csak a statisztikai adatok miatt, hanem a gazdaság miatt is fontos, hiszen ha kevesebb gyerek születik, az a jövő gazdasági teljesítményét gyengíti.

A frakcióvezető utalt arra, hogy a szocialisták 2002-ben jóléti rendszerváltást ígértek, az elmúlt hétéves kormányzás azonban sok mutató tekintetében 15 évvel ezelőtti állapotokra vetette vissza Magyarországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.