Navracsics: egyenlőséget a közteherviselésben

A mai Magyarország sokak számára a reménytelenség országa - mondta  Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombaton este  Veszprémben, a Színházkertben lévő Petőfi-szobornál rendezett  ünnepségen, mintegy 300 résztvevő előtt.

Sokan nem látják ma a jövőjüket, csüggedtek és úgy gondolják, hogy a "hétköznapok rosszkedve, kilátástalansága tartósan  velünk marad" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt, hogy 1848. március 15-e a reményt  jelentette a magyarság számára, annak a reményét, hogy hétköznapi  életük részévé válhatnak az olyan eszmények, mint a szabadság, az  egyenlőség és a testvériség. Mindez megtalálható a márciusi 12  pontban, s "ez adja mind a mai napig a politikai programunkat" -  mondta a szónok, hangsúlyozva ugyanakkor azt is: 161 évvel később az  látható, hogy "sok szempontból ez a politikai program  beteljesületlen".

Navracsics Tibor szerint nem elég, hogy sokan csüggedtek, de  "sokan vannak, akik csüggeszteni akarnak minket". Sokan meg akarják  magyarázni, hogy jól van ez így, "tanuljunk meg kicsik lenni, nem  kell a magyarságunkat hangsúlyozni, törődjünk bele abba is, hogy  fogyunk". Szerinte "minden nap demokráciából, toleranciából és  általában politikai tisztességből is kioktatnak minket, mintha  nekünk még tanulni kellene a demokráciát".

A polgári politikus hangsúlyozta: "a mi politikai programunkat a  márciusi ifjak írták: 1848 március 15-e jelölte ki a  törekvéseinket". Olyan Magyarországot akarnak, ahol az emberek  szabadok, ahol szabadon véleményt nyilváníthatnak, szabadon  hozhatnak létre társaságokat és szabadon ünnepelhetnek, olyan  társadalmat akarnak, ahol nem csak jogi értelemben van szabadság, de  létezik az anyagi jólét nyújtotta szabadság is - mondta.  Szorgalmazta az egyenlőséget a közteherviselésben, hogy ne  lehessen kibújni alóla csak azért, mert valaki "jó időben, jó helyen  volt"; a

jogegyenlőséget, mert "a Magyar Köztársaságnak meg kell  védenie minden törvénytisztelő polgárt és meg kell büntetnie  mindenkit, aki megszegi a törvényeket".

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy megvalósítják 1848.  testvériségét". "Soha nem tagadhatjuk meg a határon túli  magyarokat", a velük való közösséget - fogalmazott.

"Mi a polgári Magyarország örökösei vagyunk, nekünk újra és újra  fel kell emelnünk ezt az országot a mélyből" - mondta a Fidesz  politikusa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.