Navracsics: Bajnai aktívan részt vett a kormányzati semmittevésben

Navracsics Tibor szerint Bajnai "aktívan részt vett a semmittevésben", a KDNP-s Harrach Péter kijelentette: politikailag illegitim a miniszterelnök-jelölt. A Fidesz a parlamentben, napirend előtt így nyitotta meg az össztüzet a szocialisták és liberálisok kiszemelt kormányfőjére. Bajnai Gordont a távozó miniszterelnök védte meg, majd Fodor Gábor is kiállt mellette. A jobboldal mindkettejüket az ülésteremben hallgatta végig, és jól derült.

Bajnai Gordon személyében egy tisztességes demokratát ajánlunk miniszterelnöknek, egy rendes demokratát - hangoztatta Gyurcsány Ferenc hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt, Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető felszólalására reagálva.

A távozó minisztertelnök leszögezte: "Meg fogjuk védeni az új miniszterelnököt azok nemtelen támadásától, akik évek óta nem hajlandók egy egyenes mondatra, akik évek óta kizárólag arra használják befolyásukat, hogy Magyarországot hol megfélemlítsék, hol félrevezessék, és azért küzdenek, hogy az emberek között a meg nem értés, a megvetés és az ocsmány beszéd legyen a meghatározó".

Hozzátette, bátran fogják ajánlani az új miniszterelnököt Magyarországnak, mert érdemes rá, és a következő hónapokban is azért küzdenek majd, hogy ne kapjon többségi támogatást az a fajta Magyarország, amelyet egyik-másik ellenzéki politikus képvisel. Bajnai Gordonról a még hivatalban lévő miniszterelnök azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy "soha senkit nem próbált meg az orránál fogva vezetni, és soha egyetlen pillanatra nem lamentált azon, politikai riválisa elpusztítandó ellenség-e". - Számára természetes, hogy noha szociáldemokrata meggyőződésű, képes együttműködni liberélisokkal és konzervatívokkal is - mondta végül Gyurcsány Ferenc, akinek a felszólalása alatt a fideszesek többször is felzúdultak.

Navracsics Bajnairól: aktívan részt vett a semmittevésben

Előzetesen Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Bajnai Gordon személyében egy olyan miniszterelnök-jelöltet talált az MSZP és az SZDSZ, aki aktívan részt vett az elmúlt három év kormányzati semmittevésében. Aztán Bajnai Gordont malíciózusan "félelmetes gazdasági startégának" írta le, s idézte, hogy tavaly november 4-én a miniszter azt nyilatkozta, hogy lényegesen pesszimistábbra tervezte a kormány a büdzsét az indokoltnál, s hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely. Navracsics Tibor szerint nem lehet túlságosan felemelő érzés, ha "tucatnál is többedik helyen" ajánlották jelöltnek, de Bajnai Gordon mégis vállalta a miniszterelnök-jelöltséget. - A szocialista képviselők nyilvánvalóan úgy szavaznak, ahogy kell, ahogy nekik mondják, hol édesgetve, hol fenyegetve, egyetlen cél, hogy "ne legyenek mostanában választások - tette hozzá Navracsics Tibor, aki ezek után inkább az SZDSZ-hez fordult, s az Ellenzéki Kerekasztalra és a rendszerváltás időszakára utalva feltette a kérdést: a szabad demokraták vajon elgondolkodtak-e azon, hogy ha húsz évvel ezelőtt valaki megkérdezte volna tőlük, elképzelhető-e, hogy "minden elveteket feladjátok, hogy Magyarországon ne legyenek választások", mit válaszoltak volna.

Fodor: a Fidesz is álljon a szakértői kormány mellé

Az ellenzéki kerekasztal örökségére hivatkozva Fodor Gábor SZDSZ-elnök Navracsics Tibor felszólalására úgy reagált: ne a pillanatnyi népszerűség miatt írjanak ki előrehozott választást. S felszólította a Fideszt: álljanak a Bajnai Gordon által vezetett szakértői kormány mellé. A liberális politikus úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök-jelöltről szóló döntés "nehéz és komoly dilemma volt" a számukra. S végül azért döntöttek úgy döntöttek Bajnai Gordon mellett, mert meg kell adni az esélyt, hogy minél előbb cselekvőképes kormánya legyen az országnak. Nem lehet megengedni, hogy az elkövetkező hónapokban vergődjön Magyarország - tette hozzá Fodor Gábor. - Bajnai Gordon programja reformprogram, s a Reformszövetség elképzelésein alapul, amelynek segítségével kezelni lehet a válságot - jegyezte meg, s szükségesnek tartotta megjegyezni, egy párton kívüli szakember vezeti a kabinetet, s a felelős posztokon párton kívüli szakemberek állnak. Akkor is közbekiabáltak a fideszesek, amikor az SZDSZ elnöke arról beszélt, hogy nincs szó koalícióról, s a liberálisok sem miniszteri, sem államtitkári posztot nem töltenek be a szakértői kormányban.

Harrach: Bajnai politikailag illegitim

Jogilag nem, politikailag, morálisan illegitim jelölésról van szó - hangoztatta Harrach Péter kereszténydemokrata képviselő Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölésére reagálva. A programról úgy fogalmazott: "árokba borult a szekér", ezzel vitatta Bajnai Gordon azon állítását, hogy jó irányba tolták az ország szekerét. Bajnai Gordon személye kapcsán azt tette szóvá, hogy a Gyurcsány-kormány minisztere volt, s szerinte nem lehet eltekinteni a jelölt múltjának "nagy foltjától", a Hajdú-Bét ügytől, mondván néhányan öngyilkosok lettek, mások nyomorognak. Harrach Péter szerint erre az ügyre Bajnai Gordon érzéketlenséggel reagált, ne várják, hogy rá szavazzunk" - mondta végül a KDNP-politikus.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában ajánlja be Bajnait
Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában ajánlja be Bajnait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.