'Egy bukott párt ne alakítson kormányt!'

A Fidesz és a KDNP hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását, és az előrehozott választások kiírását június 7-ére, az EP-választás napjára. Navracsics Tibor szerint az MDF és az SZDSZ szégyene lesz, ha támogatnak egy MSZP-kormányt.

A Gyurcsány Ferenc bukása utáni helyzetet értékelte a Fidesz szombat délutáni, rendkívüli elnökségi ülésén - az erről szóló nyilatkozatot Navracsics Tibor olvasta fel a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Eszerint "a Fidesz tájékoztatja Magyarország polgárait, hogy nem kezd tárgyalásba semmilyen új kormány alakításáról sem. A Fidesz hétfőn kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatását".

'Anarchiába vezették az országot'

"Hét év MSZP-SZDSZ kormányzás eredményeképpen a magyar gazdaság zuhan, az államadósság fojtogat, az üzemeket bezárják, egyre többen kerülnek az utcára, emberek millióinak jövője vált bizonytalanná. Az országot anarchiába, zűrzavarba vezették, válságba és kilátástalanságba kormányozták. A rendszerváltás óta legnagyobb megszorítás előkészítése folyik. Az MSZP az emberek szemében már régóta bukott párt. Egy bukott párt, amely az ország érdekében sem képes lemondani a hatalomról. Egy bukott párt, amely az emberekkel akarja megfizettetni a kormány kudarcainak árát. Egy bukott párt, amely még most is azon ügyeskedik, hogy valamiképpen a hatalomban maradhasson. Egy bukott párt ne alakítson kormányt Magyarországon!" - olvasható a közleményben.

A Fidesz ezúttal is leszögezi: a válság az emberek életéről szól, ezért Magyarország új irányáról az embereknek kell dönteniük, nem pedig az MSZP-nek. Új kormány csak a választópolgárok akaratából születhet. "Az MSZP-kormány az ország szégyene, az előrehozott választás az ország érdeke. Eljött a pillanat, amikor mindenkinek el kell döntenie, mit támogat: az ország szégyenét, vagy az ország érdekét" - fogalmaz a Fidesz közleménye.

Befelé, nem kifelé

- Ha sikerül házszabálytól való eltéréssel tárgyalni az Országgyűlés feloszlatását, akkor az európai parlamenti választások napján, június 7-én lehetne országgyűlési választásokat tartani - válaszolt a sajtótájékoztatón a frakcióvezető munkatársunk kérdésére. Arra, hogy kikben bíznak, mely frakciók fogják támogatni az indítványt (hiszen legutóbb is leszavazta a parlamenti többség a feloszlatást), Navracsics Tibor azt mondta: abban bíznak, hogy a pártok is felismerték: a válságba befelé megyünk, nem kifelé, a szocialisták képtelenek a válság megoldására. lyenkor a legcélszerűbb lerövidíteni az agóniát, választásokat kell tartani. "A képviselők lelkiismeretében bízunk"- tette hozzá.

'MDF nevű frakcióról nem tudok'

Egy másik kérdésre, miszerint az MDF-frakció és az SZDSZ-frakció az előzetes nyilatkozatok szerint támogatná egy új kormány megalakítását, Navracsics Tibor úgy reagált: "MDF nevű frakcióról nem tudok, de ha a függetlenek soraiból támogatják az új kormányt, az az MDF szégyene és ha a szabad demokraták is támogatják, az az SZDSZ szégyene lesz".

Munkatársunk kérdésére, miszerint arra az esetre van-e forgatókönyve a Fidesznek, ha a parlament többsége elutasítja az Országgyűlés feloszlatására tett javaslatot, Navracsics Tibor visszakérdezett: "Miért olyan biztos ebben?".

KDNP: Gyurcsány káoszba vezetett

Gyurcsány Ferenc lemondása maga a beismerés. Annak beismerése, hogy az ember, aki "hazudott reggel, éjjel meg este", káoszba és a szakadék szélére vezette Magyarországot - olvasható a KDNP szombat délután az MTI-nek kiadott közleményében. A kereszténydemokraták szerint csak az a politikai erő, illetve miniszterelnök képes a bajok orvoslására, amely, illetve aki élvezi a magyar társadalom többségének bizalmát. Éppen ezért az Országgyűlés hétfői ülésén Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen újra benyújtja a parlament önfeloszlatását célzó indítványát. Így június 7-én, az európai parlamenti választásokkal egyidőben megtartható az előrehozott országgyűlési választás is.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón
Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.