Navracsics szerepjátéka

Noha az Európai Parlamentben pártfrakciók mentén történik a döntéshozatal, az igazán lényeges kérdésekben nagyon fontos a hatékony nemzeti érdekérvényesítés – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Szentendrén, a középiskolások Európai Parlament Modell 12. nemzeti ülésén kedden.

A szentendrei Ferences Gimnázium által szervezett Európai Parlament Modell 12. Magyar Nemzeti Ülésen Navracsics Tibor a fiatal „delegáltakhoz" szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik legalapvetőbb konfliktus a szerepfelfogásban, hogy nemzeti vagy pártérdeket képviselnek-e az Európai Parlamentben. A miniszter úgy vélte, hogy a tapasztalatok szerint a nagyobb tagállamok általában azok, amelyek lojálisak saját frakciójukhoz, pártérdekeikhez, amikor azonban valamely, a nemzeti érdek szempontjából fontos kérdés kerül elő, akkor a különböző pártállású, de azonos nemzetiségű európai parlamenti képviselők habozás nélkül a nemzeti érdek mellett sorakoznak föl.

A rendezvény fontosságát méltatva hangsúlyozta, hogy a szerepjátékok révén a fiatal résztvevők megtanulják kezelni azokat a problémákat, melyekkel az Európai Parlamentnek is foglalkoznia kell, s megtanulhatják az ott működő vitakultúrát és mechanizmusokat. A miniszter rámutatott, hogy a „játék" arra nevel, hogyan lehet békésen, racionális vitákkal megoldani problémákat, hogyan lehet ütköztetni nézeteket úgy, hogy az ne a személyeskedés, hanem szakmai érvelés tartományában maradjon és hogyan lehet feloldani konfliktusokat úgy, hogy mindenki jól járjon – emelte ki. „Bízom abban, hogy olyan nemzedéket fognak képviselni, amely az unióban hatékony nemzeti érdek érvényesítéssel biztosítani tudja a helyét és ki tudja harcolni mindig a maga igazát, és ezen az érdekérvényesítésen alapulva szorosan együtt tud működni az unió más nemzeteivel és tagállamaival. Mert ez a sikeres európai uniós tagság záloga" – mondta.

A Model European Parliament (MEP) elnevezésű nemzetközi projektben a középiskolás tanulók egy hétre „EP-képviselőkké" válnak, s az „igazi" parlament munkájához hasonló módon, bizottsági munkával és plenáris ülésen elfogadott határozatokkal közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik. Magyarországról 2003, a program indulása óta tíz neves gimnázium évente összesen mintegy 110 tanulója vesz részt a projektben, ahol minden iskola egy országot képvisel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.