Navracsics szembemegy Orbánnal

A tavalyi párizsi terrortámadások áldozatai arra ébresztették rá Európát, hogy közösen kell cselekednie, határozottan kell küzdenie a megosztottság ellen, valamint nyitott és befogadó közösséggé kell válnia – írta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen csaknem egy éve elkövetett merénylet áldozataira emlékezve Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben kiadott közleményében.
A magyar uniós biztos, az Orbán-kormány volt igazságügyi és külügyminisztere ezzel a közleményével szembemegy Orbán Viktor bevándorlásfilozófiájával: a miniszterelnök ugyanis már többször elmondta, nem hisz a migrációs krízis és a bevándorlás ügyében a közös európai fellépésben, és határozottan a befogadás és az uniós kvóta ellen érvel. (A magyar kormány az európai bíróságon is megtámadta Szlovákiához hasonlóan az uniós kvótáról szóló döntést.)

Az oktatásnak és a közösségben megélt ifjúsági tevékenységeknek döntő szerepük van a közösségek létrejöttében, ezáltal a megosztottság megszüntetésében. Az unió szakbizottsága mind a 28 tagállammal együtt azon dolgozik, hogy az európai fiatalok megtalálják helyüket a társadalomban – hangsúlyozta az uniós biztos.

A szakbizottság elkötelezett a civil és szociális értékek támogatásában, ezért további támogatást biztosított a határokon átívelő oktatási és ösztöndíjprogramoknak a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében.

Navracsics Tibor reményét fejezte ki, hogy ezek a lépések jövőt biztosítanak, és képesek megakadályozni szélsőséges eszmék terjedését, a fiatalok radikalizálódását.

Tavaly január 7-én két szélsőséges iszlamista megtámadta a Charlie Hebdo című szatirikus francia lap párizsi szerkesztőségét, és megölt tizenkét embert, majd elmenekült. Egy nappal később egy harmadik iszlamista a francia főváros egyik külvárosában megölt egy rendőrnőt, majd január 9-én túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdráma négy halálos áldozatot szedett. A francia rendőrség még aznap végzett mindhárom elkövetővel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.