Navracsics beszólt a kormánynak

Rossz a kormány menekültügyben folytatott kommunikációja Navracsics Tibor uniós biztos szerint. Nem az érződik – mondta –, hogy „Európa részeként közös megoldásokat keresnénk, hanem hogy épp elég gond nekünk maga a migráció, s további tehernek itt van még Európa is".
Nem elsősorban a tettei miatt került a magyar kormány az utóbbi időben támadások kereszttüzébe, hanem inkább a hangnem az oka a bírálatoknak – állítja Navracsics Tibor oktatási ügyekért felelős uniós biztos a Magyar Nemzetnek adott terjedelmes interjúban. Szerinte „talán közelebb kerülnénk egymás megértéséhez, ha nyíltan átbeszélhetnénk a kulturális különbségeknek az okait".

„Általánosságban jobban meg kellene értenünk egymást: ahogy mi a nyugatiakat gyakran naivnak és álszentnek gondoljuk, ők azt feltételezik néha rólunk, hogy újsütetű demokrataként nem teljes az elkötelezettségünk az európai értékek iránt" – fogalmazott a politikus. A menekültüggyel is összefüggésben kifejtette: ami a „mi szemszögünkből naivitás, ők meg vannak győződve róla, hogy a tisztességesség elemi kritériumait tartják be.

Úgy véli, a kormány konkrét intézkedéseinek nem feltétlenül kellett volna puhábbnak lennie, „de a kommunikációból teljesen hiányzott annak kinyilatkoztatása, hogy mi együtt akarunk működni Európa más országaival, számítunk Európára" – hangsúlyozta.

„Hallhattunk is olyan kijelentéseket például, hogy a magyar kormány ezt és ezt meg tudta tenni, szemben az Európai Bizottsággal" – mondta Navracsics. Vagyis: szerinte „nem az érződött, hogy Európa részeként közös megoldásokat keresnénk, hanem hogy épp elég gond nekünk maga a migráció, s további tehernek itt van még Európa is".

Ezzel szemben a bolgár vagy a szlovén fél „azt üzente a közösségnek, hogy nehéz helyzetben vannak, európai segítséget kérnek". Úgy látja, „ez a megközelítés több szimpátiát váltott ki, mint a folyton másokat hibáztató magyar kommunikáció". Ezért „talán a magyar könnygáz vagy vízágyú megítélése is más lett volna, ha Magyarország egy fokkal puhább kommunikációt folytat".

A lap emlékeztet rá, hogy a kinevezése előtt Navracsics is „kapott hideget-meleget", de a kérdés szerint nem elsősorban a felkészületlensége miatt, hanem mert a magyar kormány delegálta. Ezzel egyértelműen arra utaltak, hogy vele szemben is kettős mércét alkalmaztak.

A biztos megerősítette: a menekültügyön kívül is tud olyan esetről, amikor kettős mércét alkalmaztak. „A bírói nyugdíjazás kérdésében például megjegyeztük, hogy a magyar megoldás szinte egy az egyben megegyezik a franciával, mire azt a választ kaptuk, hogy Franciaország az más". Úgy látja azonban, hogy „a jelenlegi bizottságnál jobban ügyelnek az ilyesmi elkerülésére".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.