Náthagyógyszer került tiltólistára

Félreérthető volt a betegtájékoztató, kivonták a forgalomból az Aspirin némely fajtáit.

Felfüggesztette forgalmazását és megtiltotta 12 éves kor alatti alkalmazását a gyógyszerügyi hatóság az Aspirin Plus C pezsgőtabletta, az 500 mg-os Aspirin tabletta, valamint az Alka-Seltzer 324 mg pezsgőtabletta egyes korábbi tételeit – adja hírül a pharmaonline.hu.

A szakmai portál szerint a készítmények csomagolásán és a betegtájékoztatón szereplő információk nem azonosak, így az sem egyértelmű, hogy mely életkor alatt nem ajánlott a használatuk.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI OGYI) november 27-ei határozata szerint a készítményekre vonatkozó információk félreérthetők, abban az esetben, ha a betegtájékoztatót elveszítik, vagy nem olvassák el a betegek, az helytelen alkalmazást eredményezhet a 12 éven aluliak esetében. A gyógyszerek külső csomagolásán ugyanis az a figyelmeztetés szerepel, hogy a gyógyszerek 2 éves kor alatti felhasználása kontraindikált, míg a belső tájékoztatóban a 12 éves kor szerepel, így az OGYI szerint „logikai úton következhet az, hogy a 2 éves kor feletti felhasználás engedélyezett”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.