„Narancssárga itt az emberek vére”

– Az árulást sokan szeretik, az árulót senki – ismételgette a jól ismert frázist egy 60 éves szekszárdi vállalkozó, aki anyjával együtt kifelé tartott a Garay János Gimnázium egyik szavazóköréből.
A férfi szerint az LMP-s polgármester-jelölt, Hadházy Ákos mögé hiába állt oda a teljes baloldal, a Fidesz-KDNP szövetség győzelmét ez sem tudja megállítani a városban, legfeljebb szorosabb lehet az eredmény, mint volt négy éve.
Sokan kemény csatát prognosztizáltak a kormánypártok és az ellenzék között
Sokan kemény csatát prognosztizáltak a kormánypártok és az ellenzék között
Csortos Szabolcs / Fotó

Ismert, hogy Hadházy azt követően fordult addigi pártja, a Fidesz ellen, hogy leleplezte a trafikmutyit, ám ebből a várost irányító párt nem okult, inkább elszigetelte a civilben állatorvosként dolgozó, konzervatív gyökerű városatyát. Ezt követően lett LMP-s jelölt Hadházy, s miután beállt mögéje a teljes baloldal, sokan kemény csatát prognosztizáltak a kormánypártok és az ellenzék között. A vasárnap általunk megkérdezett több tucatnyi helybéli viszont (részben ismeretségi körére hivatkozva) - örömmel vagy sajnálkozva - úgy látta Fidesz továbbra is „hozza" Szekszárdot, és Hadházy legfeljebb megszorítani tudja a polgármesterségért induló Ács Rezső alpolgármestert.

– Narancssárga itt az emberek vére – ironizált egy ötvenes asszony, aki nagynénjével együtt ballagott voksolni. - Nem érdekli az embereket a trafikmutyi, csak az a fontos, hogy olcsóbb a rezsi.

Rímelt az előbbiekre mindazok véleménye, akik bevallották, hogy ők a kormánypárti jelöltekre szavaznak: valamennyien hangsúlyozták, hogy mennyire jól jött nekik a rezsicsökkentés, és szerintük abban semmi különös, hogy a Fidesz a sajátjainak adta a trafikokat. Ha az MSZP lett volna hatalmon, akkor szoci trafikok lennének, mondták mindannyian.

Trafikmutyi ide vagy oda, Szekszárd sokat fejlődött, mondták többen, hogy nyolc éve a Fidesz irányítja a 34 ezer lelkes várost. Nyolc év alatt több történt, mint előtte húsz év alatt. Mikor megjegyeztem, hogy e városszépítő beruházások mindegyikét az unió finanszírozta, s lám a Fidesz mégis gyakran szembe megy a közösséggel, akkor ezt senki sem tartotta ellentmondásosnak, sőt, egyikük, egy negyvenes férfi – felesége támogatásától felerősödve – megemelte a hangját: – Igaza van a Fidesznek, hogy nem tűr el mindent az uniótól. Az MSZP birka volt, a szocikkal bármit meg tehetett az unió, csak az számított, hogy nekik jó legyen.

A város és az ország fideszes vezetésével kritikus megszólalók viszont elpanaszolták, hogy kevés a munkahely Tolna fővárosában, s ezért egyre többen külföldre mennek dolgozni. Ezt a Fidesz-szimpatizánsok sem vitatták, ám ki azzal reagált, hogy ez a természetes, világot kell látni, ki meg azzal, hogy azért mennek a fiatalok külföldre, mert az MSZP mindent elrontott korábban.

Tíz hónapos kislányt tol egy fagyit nyaló fiatal házaspár. Egyikük se volt szavazni. - Nem megyünk soha! - jelentette ki a fegyveres testületnél dolgozó férfi határozottan, felesége egyetértő bólogatásával kísérve. - Úgy is csak arról szól minden, hogy a politikusok hogyan tömik meg a zsebüket. Akkor meg minek szavazzunk rájuk?

Közbevetettem, hogy ha így van, akkor mindig megmaradnak azok, akik lopnak, ezért talán mégis el kellene menni szavazni. – Mindegy, aki nyer, az újra csak lopni fog – legyintett a férfi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.