Napelemes közvilágítás Érden

Napelemmel, szélenergiával üzemelő közvilágítási lámpát helyeztek üzembe Érd egyik külterületi utcájában, a berendezés jól vizsgázott, ezért az idén hasonló, energiatakarékos új lámpákat szerelnek fel a város más pontjain is - közölte a település polgármestere szerdán az MTI-vel.

T.Mészáros András (Fidesz) elmondta, hogy a 68 ezer lakosú Érd a lélekszámban gyorsan gyarapodó városok közé tartozik, évente több mint ezren költöznek ide, amivel az infrastruktúra fejlesztése nehezen képes lépést tartani. Így is évi 1,5 milliárd forintot fordít az önkormányzat a közműhálózat bővítésére, ami a teljes költségvetés 10 százalékát jelenti. Gondot okoz, hogy a város széli új utcákba a közüzemi vezetékek kiépítése igen költséges, közvilágításra viszont szükség van. Ezért vásárolták meg - kísérleti jelleggel a Földmérő utcába a napelemes köztéri lámpát, amely félmillió forintba került, amíg a vezeték kiépítése önmagában 3,5 millió forinttal terhelte volna meg a költségvetést - tette hozzá.

A kísérlet bevált, lámpa a mostani napfényben szegényes időszakban is éjjelente fénnyel árasztja el az utcát a lakók nagy megelégedésére. A 30 watt teljesítményt produkáló led-lámpa a napenergiát elektromos árammá alakítja, egy speciális, zselés akkumulátorban tárolja, az áramtermelésbe az oszlopra szerelt kis lapátok forgatásával a fel-fel kerekedő szél is besegít. Az újonnan kialakuló külterületi utcák közvilágítására az idén - az előzetes kalkuláció szerint - 15 millió forintot különít el a város, és e helyekre már ilyen olcsó, környezetbarát lámpákat telepítenek - mondta T. Mészáros András.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.