Nap-kelte helyett Ma Reggel

Három nap alatt tényleg összehozta a Nap-kelte helyét elfoglaló reggeli adást a Magyar Televízió. – Mit csodálkozol? Csináltunk már műsort – válaszolták büszkén a Népszabadság érdeklődésére. A holnapi induláskor a nézettséggel sem lesz baj, mindenki kíváncsi, vajon Süveges Gergő megtáltosodik-e, ha nem Lakat T. Károly szerkeszti a műsort.

Egyvalaki biztosan marad a Nap-kelte stábjából: a köztévé közleménye szerint „Süveges Gergő neve fémjelzi a következő napokban a Magyar Televízió új reggeli műsorát. Ő lesz a Ma Reggel című műsor vezetője, aki hétfőn 6.40-kor elindítja és a következő napokban is műsorvezetőként jegyzi a korábbi reggeli adásfolyam helyébe lépő produkciót. A műsorsáv nem idegen tőle, mert 2008 májusától a Nap-kelte műsorvezetőjeként is dolgozott."

A Ma Reggel című műsor a korábbi reggeli adásfolyamot is felügyelő Közéleti Főszerkesztőség égisze alatt készül - emlékezetes, hogy e részleg vezetője, Dobos Menyhért szerette volna pénteken Gyárfás Tamás kezébe adni a szerződést felbontó levelet -, és a stábban helyet kaptak a Hír- és a Szórakoztató Főszerkesztőség belsős munkatársai is.

„Az MTV számított a reggeli műsorsávban jelentkező produkció korábbi felelős szerkesztőjére, de Lakat T. Károly távolmaradása miatt a Ma Reggel megbízott felelős szerkesztője Horváth Szilárd" - áll a közelményben.

Dobos Menyhért tájékoztatása szerint a műsor 6.40-kor indul, és napról napra a legfontosabb közéleti témákat dolgozza fel rövidebb, pergőbb interjúkkal. „Igyekeznek ugyanakkor jobban támaszkodni az MTV archívumának kincseire, hétfőn például akkor, amikor megidézik a pénteken elhunyt Bujtor István emlékét. Terveik szerint riportok is színesítik majd a műsort, amely 8 óra után a korábbinál több kulturális témát jár körül."

A főszerkesztő és a megbízott felelős szerkesztő egybehangzóan azt mondta, minden olyan közéleti témát feldolgoznak, ami fontos és közérdekű. Szavaik szerint elszántak abban, hogy tényszerű, sokoldalú, pártatlan és kiegyensúlyozott legyen az új reggeli adásfolyam. Bíznak abban, hogy a képernyős vitákban a kormány- és az ellenzéki oldal képviselői egyaránt részt vesznek, mert közösségi érdek, hogy az MTV teret adjon a társadalmi párbeszédnek.

A köztévé új reggeli műsorfolyama az MTV óbudai gyártóbázisán, az 1-es stúdióban, belső gyártásban készül. Az elmúlt három napban elkészült a díszlet, a gazdag tévés díszlettárra építve, a főcímet vasárnap este véglegesítik.

A reggeli műsorrend átalakítása miatt későbbi időpontra került a Kárpát Expressz, az MTV naponta jelentkező határon túli műsora. Az adás eddig 5.23-kor volt látható képernyőn, most egy órával később, a Ma Reggel előtt jelentkezik.

Megszegte-e valaki a szerződést?

Információink szerint a köztévé belső munkatársaként dolgozott a Nap-kelténél, így nem kötötte külön szerződés a külső gyártásban készülő műsorhoz. Ezért valószínűleg nem szerződésszegés, hogy a továbbiakban a munkahelye által készített adás műsorvezetője lesz.

A Nap-kelte mindamellett nem nyugodott bele a szerződés felmondásába, ezt az is jelzi, hogy Gyárfás Tamás stábja a hét végén ugyanúgy elkészítette a műsort, mintha adásba ment volna, nehogy őt kiáltsák ki szerződésszegőnek.

A Magyar Televízió magyarázata a Nap-keltével kötött szerződés felmondásáról

„Az MTV pénteken értesítette a Nap-kelte és a Nap-nyugta című műsort külső gyártásban készítő St. Plusz Kft-t képviselőjét, Gyárfás Tamás producert, hogy a céggel 2010. december 31-éig érvényben lévő szerződés teljesítése lehetetlenné vált.

Az ok, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége szeptember 9-én nem járult hozzá a korábban általa kétszer is támogatott 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető.

Az MTV bevételeit növelheti az a reklámok értékesítéséből befolyó összeg, ami addig a Nap-kelte, ezentúl viszont már az új reggeli műsor adásidejéhez kapcsolódik. Ez a pénz a köztelevízió működésének finanszírozásához elengedhetetlenül szükségessé vált" -áll a köztévé közleményében.

A Ma Reggel hétfői témái

Éhező gyermekek - Szabó Endre elnök, Nagycsaládosok Országos Szövetsége

Sztrájkkészültségben a VDSZSZ: elbocsátások, szárnyvonal-felszámolások, MÁV-megvonások. Vendég: Halasi Zoltán szakszervezeti vezető

Újra itt a támogatott lakáshitel. Vendég: Csider László, Önkormányzati Minisztérium, lakásügyi főosztályvezető

Roma gyakornokok és hivatalnokok a közigazgatásban. Vendég Teleki László államtitkár

Bujtor Istvánra emlékezik Kulcsár Győző

Németország órákkal a választás után - elemzés Prőhle Gergellyel

 

Süveges Gergő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.