Nagyszentjánoson szállították le az átvert menekülteket

A budapesti Keleti pályaudvarról délelőtt elindult egy olyan szerelvény is, melyet nem tartóztattak fel Bicskénél. A Győr felé tartó vonat végül Nagyszentjános vasútállomásnál állt meg. Utolsó két kocsijában csak menekültek voltak.

A migránsokkal elhitették, hogy Németországba viszik őket, de Nagyszentjánoson kiszállították őket a vonatból, s a Győr közeli vámosszabadi menekülttáborba akarták szállítani őket.

Két busz megtelt a menekültekkel, de legalább 30 ember nem hajlandó elmozdulni a vasútállomásról. Őket rendőrök és polgárőrök veszik közül. A menekültek ételt és italt nem fogadnak el tőlük. Szabadságot követelnek, és Németországba akarnak kijutni.

A menekültek tiltakozásképp leültek a földre
A menekültek tiltakozásképp leültek a földre
Hajba Ferenc / Népszabadság

"Masszírozzuk a szíreket" - jelentette parancsnokának telefonon a nagyszentjánosi elöljáró rendőr. A "masszírozás" azt jelentette, hogy mindenáron szerette volna meggyőzni arról a menekülteket, hogy szálljanak fel a buszra, és menjenek a vámosszabadi menekülttáborba.

A főleg húsz év körüli férfiakból álló társaság határozottan nemet mondott az ajánlatra. A parancsnok azt ígérte nekik, hogy miután a menekülttáborban ellenőrzik papírjaikat, megfürödhetnek és élelmiszert is kapnak.

"Nem vagyunk állatok, hogy csak az evésre gondoljunk" – kiabálta egyikük. A menekültek azt sem hitték el a rendőröknek, hogy másnap szabadon tovább engedik őket. Többen azt harsogták, hogy folyamatosan becsapják őket.

A szíriaiak tiltakozásképpen leültek a földre, a rendőrök pedig körbefogták őket.

A menekültek elmondták, azért nem akarnak táborba menni, mert attól tartanak, hogy visszaküldik őket Szíriába. Megmutatták Münchenbe szóló vonatjegyeiket is, melyek szeptember 15-ig érvényesek.

Mindeközben a győri vasútállomás várótermében is megjelent mintegy harminc menekült, akik alkudoznak a rendőrökkel arról, hogy bemennek-e a vámosszabadi menekülttáborba.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.