Nagyot kedveztek Rogán helyettesének a lakásvásárlásnál

Nem adja ki az V. kerületi önkormányzat azt az értékbecslést, amelynek alapján Rogán Antal jelenlegi alpolgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter 19 millió forintért vehetett meg egy 110 négyzetméteres önkormányzati lakást a belvárosi Szerb utcában - írja az Origo.

Szentgyörgyvölgyi Péter, aki Rogán Antal helyéért indul az őszi választáson, a februári adásvétel idején még a kerület vagyonkezelő cégének ügyvezetője volt. Hogy mennyit is fizethetett a Szerb utcai lakásért, arra vagyonnyilatkozata utal: 19 102 500 forint összegű, az önkormányzat felé fennálló tartozást szerepeltet - írja a portál.

Az Origo megkeresésére a városháza megerősítette: "Szentgyörgyvölgyi Péter a lakását 2014. február 24-én vásárolta meg, a vagyonnyilatkozatban is feltüntetett 19 102 500 forintért. Ez az értékbecslés során megállapított 25 470 000 forint forgalmi érték 75 százaléka."

Az összegben nem a 25 százalékos kedvezmény az érdekes, az a szabályozás szerint minden, régi kerületi bérlőnek jár, ha megvásárolja az önkormányzati tulajdonú bérlakást. Sokkal érdekesebb, hogy az utcában és közvetlen környékén a hasonló méretű lakásokat 40 és 60 millió forint közötti áron lehet megvenni az aktuális ingatlanhirdetések szerint.

A portál szerette volna megismerni az értékbecslést, amely ilyen kedvező lehetőséghez juttatta Szentgyörgyvölgyit, de azt az önkormányzat nem adta ki, csak a Belváros honlapján megtalálható határozatokat javasolták áttanulmányozni.

Ott rá is bukkantak az önkormányzat Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának (TEIB) tavaly december 12-i ülésének kivonatára, amelyben szerepel is a hivatkozott 25,47 milliós forgalmi érték, és a 25 százalékos kedvezménnyel csökkentett 19,1 milliós vételár. Csakhogy az is kiderült, hogy már nem az első határozatról van szó, másfél évvel korábban egyszer már meghatározták a lakás értékét, mégpedig 33,6 millió forintban. Azaz a kedvezménnyel csökkentett ár a jelenleginél hatmillió forinttal több lett volna, és még az is csak alulról közelítette volna a reális piaci értéket - írja az Origo.

Szentgyörgyvölgyi Péter lakásának esete semmiben nem különbözik sok más belvárosi lakás esetétől – közölte az  önkormányzat. A lakás értékbecslését igazságügyi értékbecslő végezte. Több, mint 2000 egyszerű önkormányzati bérlő esetén pont ugyanígy járt el Belváros-Lipótváros önkormányzata, ennyien vehették meg hasonló árakon a lakásaikat. Köztük baloldali önkormányzati képviselők, például Pásztor Tibor, aki 50 százalékos kedvezménnyel, 7,2 millió forintért vagy Kovács Alex, aki szintén ekkora kedvezménnyel 10,3 millió forintért vásárolta meg belvárosi lakását – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.